„La fel cum am luptat împotriva teroriştilor, trebuie să luptăm azi împotriva celor care comit crime în regiunea Kursk, în Donbas, în Noua Rusie”, a declarat Putin în cadrul primei sale vizite la școala numărul 1 din Beslan, un oraș din Republica Osetia de Nord-Alania, situată în Caucazul de Nord.

Donbas este o regiune din estul Ucrainei ocupată în mare parte de trupele invadatoare ruse, în timp ce Noua Rusie este un proiect ce vizează crearea unui teritoriu rus în sudul şi estul Ucrainei, explică AFP, potrivit news.ro.

„La fel cum ne-am atins obiectivele în lupta împotriva terorismului, trebuie să le atingem şi în lupta împotriva neonaziştilor şi îi vom pedepsi fără niciun dubiu pe criminali”, a susținut liderul de la Kremlin, reluând astfel propaganda „denazificării” Ucrainei.

În timp ce face comparații propagandistice între lupta împotriva terorismului și cea împotriva neonazismului și îi cataloghează drept „criminali” pe cei pe care i-a atacat când a ordonat invazia, la 24 februarie 2022, Putin omite în schimb cu bună ştiinţă crimele comise de trupele sale în Ucraina și nu numai.

Vladimir Putin a făcut aceste declaraţii în timpul unei vizite la Beslan prezentate de Kremlin și propaganda sa drept o dovadă de omagiu din partea liderului rus pentru victimele unei luări de ostatici soldate cu 334 de morți, dintre care 186 de copii. Este vorba de prima vizită a lui Putin la Beslan în ultimii 15 ani și prima la școala numărul 1 din acest oraș. Această vizită intervine cu aproape două săptămâni înainte de comemorarea a 20 de ani de la masacrul de la școală și în contextul ofensivei ucrainene din regiunea Kursk.

Peste 1.000 de copii și adulți au fost luați ostatici la Beslan în data de 1 septembrie 2004, în prima zi a anului școlar în Rusia, şi ţinuți timp de 50 de ore în condiţii atroce de un comando de separatiști ceceni.

După două zile marcate de confuzie și dezorganizarea autorităților ruse, forțele speciale s-au dedat unui asalt care s-a încheiat într-o baie de sânge din cauza intervenției lor haotice. În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia deoarece nu a luat măsurile necesare pentru a evita un masacru. „Intervenția forțelor rusești a contribuit la cauzarea de victime printre ostatici”, a stabilit CEDO.

În afară de vizita la şcoala numărul 1 din Beslan, Vladimir Putin s-a dus la cimitirul în care sunt îngropate majoritatea victimelor. El a îngenuncheat în faţa memorialului şi a depus trandafiri roşii, potrivit unor imagini difuzate de serviciul de presă al Kremlinului.

„Această tragedie va rămâne fără îndoială o rană incurabilă în memoria istorică a întregii Rusii”, a declarat Vladimir Putin, care nu și-a recunoscut niciodată partea de vină în evenimentele sângeroase petrecute în Rusia în ultimii 25 de ani.

Vizita lui Putin intervine în contextul în care se confruntă cu o ofensivă ucraineană fără precedent pe teritoriul recunoscut internațional al Rusiei. După luni de mici retrageri din faţa trupelor invadatoare, Ucraina a mutat lupta pe teritoriul Rusiei prin lansarea, la 6 august, a unui asalt transfrontalier în regiunea Kursk, notează AFP.

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a revendicat marți cucerirea a 93 de localități și a unei suprafețe de 1.263 de kilometri pătrați din regiunea Kursk.

Vladimir Putin a devenit astfel primul lider de la Kremlin după Stalin care a pierdut – cel puțin temporar – teritorii din Rusia în fața unei armate străine.

Urmărește-ne pe Google News