Danemarca nu găzduiește „rachete cu rază medie de acțiune” echipate cu focoase nucleare, a reacționat Ministerul Apărării de la Copenhaga, citat de postul de televiziune TV2.
Ministerul danez al Apărării a reamintit că NATO „este o alianță defensivă”. „Descurajarea și apărarea sunt printre principalele sarcini ale NATO, ceea ce este necesar în contextul unei Rusii agresive. Exercițiile sunt o parte importantă a descurajării în curs”, a precizat sursa citată.
Vineri, într-o reuniune a Consiliului de Securitate din Rusia, Putin a cerut reluarea producției de rachete interzise prin Tratatul INF sub pretextul că SUA ar fi desfășurat astfel de arme în Danemarca și în Filipine. Liderul de la Kremlin nu a prezentat dovezi și nici nu a spus de unde ar avea informații în acest sens. În schimb, el a amenințat că Rusia va găsi țări în care să amplaseze astfel de sisteme de atac.
Mişcarea lui Putin ar îngropa în cele din urmă tot ceea ce a mai rămas din unul dintre cele mai semnificative tratate de control al armelor din timpul Războiului Rece, pe fondul temerilor că cele mai mari două puteri nucleare ale lumii ar putea intra într-o nouă cursă a înarmărilor împreună cu China, notează Reuters.
Rachetele cu care amenință din nou Putin au fost interzise printr-un tratat semnat în 1987 de ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov și președintele american de la acea vreme Ronald Reagan.
Fostul președinte american Donald Trump a anunțat retragerea SUA din acest tratat din cauza încălcărilor repetate ale Rusiei și a preocupărilor legate de înarmarea Chinei.