Berlusconi, care a dominat viața publică italiană timp de decenii ca mogul miliardar din domeniul media, om de afaceri și prim-ministru, a murit luni dimineață, la vârsta de 86 de ani, într-un spital din Milano. El suferea de leucemie „de mai mult timp” și dezvoltase recent o infecție pulmonară, potrivit Reuters.
„Pentru mine, Silvio a fost o persoană dragă, un prieten adevărat”, a scris Putin într-un mesaj de condoleanțe adresat președintelui italian Sergio Mattarella, lăudând „înțelepciunea” și „deciziile echilibrate și orientate spre viitor” ale lui Berlusconi.
„În timpul fiecăreia dintre întâlnirile noastre, am fost literalmente încărcat cu incredibila sa energie vitală, optimismul și simțul umorului”, a continuat Putin.
„Trecerea lui în neființă este o pierdere ireparabilă și o mare tristețe”, a adăugat Putin, în mesajul publicat de Kremlin.
Putin și Berlusconi au avut mult timp o relație de pritenie, vizitându-se frecvent unul pe celălalt și oferindu-și cadouri generoase.
Berlusconi, care a fost șef al guvernului italian de trei ori, între 1994 și 2011, l-a apărat adesea pe Putin în fața criticilor care spuneau că liderul rus nu era pe deplin angajat în favoarea democrației.
În aprilie 2022, Berlusconi a declarat că este „profund dezamăgit” de comportamentul lui Putin în Ucraina. Dar în septembrie a fost nevoit să clarifice aceste comentarii, sugerând că președintele rus a fost „împins” de anturajul său să înceapă invazia.
O lună mai târziu, au apărut o serie de înregistrări care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, în care Berlusconi descria că a primit 20 de sticle de vodcă de la Putin de ziua sa, adăugând că „am răspuns cu sticle de Lambrusco (vin, n.r.) și o scrisoare la fel de dulce”.
Ulterior, Berlusconi a dat vina pentru declanșarea războiului pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Berlusconi a devenit în 2015 cel mai important politician occidental care a vizitat Crimeea anexată de Rusia, unde el și Putin au depus flori la un monument care comemorează soldații – inclusiv trupele din Regatul Sardiniei, parte a Italiei de astăzi – care au căzut într-un război pentru Crimeea din secolul al XIX-lea.
Note ale Ambasadei SUA la Roma, publicate în 2010 de WikiLeaks, au susținut o relație incomod de apropiată între Berlusconi și Putin. Un mesaj sugera că prietenia dintre cei doi era atât de puternică și dependența Italiei de energia rusă atât de semnificativă încât Berlusconi avea o viziune „distorsionată” asupra Moscovei.
O altă notă susținea că se credea că Berlusconi și aliații săi ar fi profitat personal de pe urma contractelor energetice extinse ale Italiei cu Rusia. Berlusconi a respins aceste acuzații.
„În Rusia, Silvio Berlusconi va fi ținut minte ca un susținător consecvent și de principiu al consolidării relațiilor de prietenie între țările noastre”, a mai scris Putin, în mesajul trimis luni președitelui italian.
Foto: Profimedia Images