„Am luat decizia de a mă vaccina cu Sputnik V. Trupele forţelor armate sunt vaccinate cu Sputnik, iar eu sunt comandantul suprem al armatei, până la urmă”, a declarat preşedintele rus în cadrul discuţiei anuale cu publicul, numită Linia directă.
Putin a spus că în momentul vaccinării sale în Rusia existau două vaccinuri în circulaţie: Sputnik V şi EpiVacCorona.
„Ambele sunt bune”, a afirmat liderul rus.
„Nu am vrut să creez un avantaj pentru niciunul dintre ele. L-am făcut pe acela care durează mai puțin timp (între cele două doze – n.r.) și care are mai puține efecte secundare”, a adăugat Putin.
Vladimir Putin a dezvăluit că s-a confruntat și cu efecte secundare după Sputnik V, care au trecut repede.
După prima doză nu am simțit nimic, doar o mică inflamare a brațului, după vreo patru ore. A doua doză am făcut-o la ora 12 după-amiaza, iar la ora 12 noaptea mi-am luat temperatura și aveam 37,2 C. Când m-am trezit, aveam 36,6. După câteva zile, mi-au analizat sângele și au găsit un nivel ridicat de anticorpi.
Vladimir Putin
Președintele rus a subliniat în timpul conferinței că vaccinarea în Rusia este voluntară, dar liderii regiunilor îşi pot stabili regulile în acest sens în funcţie de situaţia epidemiologică din teren, aşa cum au făcut-o deja zece dintre ei.
Exemplul este Moscova, unde autoritățile locale au impus, în urmă cu două săptămâni, vaccinarea obligatorie a cel puțin 60% dintre angajații din sectorul de servicii.
„Nu sprijin vaccinarea obligatorie, îmi mențin punctul de vedere. Avem patru vaccinuri făcute cu tehnică de ultimă oră, sunt sigure și eficiente, așa că sper că ezitările unora dintre cetățenii noștri vor dispărea”, i-a îndemnat liderul de la Kremlin pe cetățeni.
Rusia are o rată de imunizare relativ redusă, în ciuda faptului că a fost prima țară din lume care a aprobat vaccinul anti-COVID, în august 2020, încă înainte ca serul să treacă prin cea mai importantă etapă a testelor clinice.
Luni, în jur de 23 de milioane de persoane fuseseră vaccinate cu cel puțin o doză. 16,7 milioane de persoane fuseseră vaccinate cu ambele doze, adică doar 11% din populație.