UPDATE ora 13.25: Discursul lui Vladimir Putin s-a încheiat după două ore și șase minute.
„Suntem o mare familie, suntem împreună și, prin urmare, vom face ceea ce plănuim și visăm. Cred în victoriile și succesele noastre și în viitorul Rusiei”, a spus liderul de la Kremlin la finalul discursului.
UPDATE ora 13.20: Revenind la „operațiunea militară specială” din Ucraina, Vladimir Putin a afirmat că inima sa se umple de mândrie pentru soldații ruși care „nu se vor retrage, nu vor eșua și nu vor trăda”.
În viitor, Rusia poate fi încredințată unor astfel de oameni ca actualii eroi care luptă în Ucraina, a mai spus Putin, precizând că elitele sunt reprezentate de cei care servesc Rusia, nu cei care și-au umplut buzunarele în anii 1990.
De la 1 martie, vor începe să fie acceptate cererile pentru programul de personal „Timpul Eroilor”, la care vor participa luptători din cadrul „operațiunii militare speciale”, a declarat președintele rus.
Potrivit lui Putin, veteranii ar trebui să intre în poziții de conducere în societate, educație, companii de stat, afaceri și administrație. Ei vor putea beneficia în mod prioritar de studii superioare și de specializare civilă la universități de top.
De asemenea, liderul de la Moscova a declarat că toate noile proiecte naționale anunțate în discurs trebuie aprobate până la sfârșitul anului și coordonate între ele și a propus să se formeze nu doar un buget pe trei ani, ci și un plan financiar pe șase ani.
UPDATE ora 13.15: Vladimir Putin a vorbit și despre sectorul turismului din Rusia. Contribuția turismului la PIB-ul Federației Ruse ar trebui să crească la 5% pe an, urmând să fie elaborate noi decizii pe această temă, a anunțat el.
Liderul de la Moscova a spus, de asemenea, că fluxul de turiști în nordul Rusiei ar trebui să se dubleze până în 2030.
Totodată, potrivit lui Putin, intensitatea aviației de pasageri în Rusia ar trebui să crească de 1,5 ori până în 2030. Astfel, președintele rus a afirmat că se vor aloca 250 de miliarde de ruble pentru dezvoltarea rețelei de aeroporturi.
UPDATE ora 13.10: Vladimir Putin susţine de aproape două ore discursul anual în fața Adunării Federale. Liderul de la Kremlin a mai anunțat alocarea a 150 de miliarde de ruble pentru modernizarea transportului public și a vorbit și despre problema poluării.
El a stabilit ca obiectiv reducerea la jumătate a poluării apelor din Rusia. De asemenea, Putin a afirmat că, până în 2030, toate deșeurile solide, tot ceea ce este supus sortării, ar trebui să fie sortat în Federația Rusă.
Volumul emisiilor atmosferice nocive în întreaga țară ar trebui să fie redus la jumătate, a mai precizat președintele rus.
Liderul de la Kremlin a afirmat și că, în ultimii ani, în Rusia au fost restaurate mai multe păduri decât cele tăiate și a propus majorarea salariilor specialiștilor din domeniile silviculturii, meteorologiei și mediului.
UPDATE ora 12.53: Vladimir Putin a dat instrucțiuni pentru reducerea gradului de îndatorare a regiunilor rusești.
El a propus ștergerea a două treimi din datoriile regiunilor la împrumuturile bugetare, ceea ce va duce la economisirea a aproximativ 200 de miliarde de ruble anual, spune președintele rus.
Putin vorbit și despre prelungirea cu șase ani a programelor de sprijin pentru zece regiuni „rămase în urmă”.
UPDATE ora 12.48: Vladimir Putin a mai afirmat în discursul său că exporturile de armament ale Rusiei trebuie să crească.
De asemenea, el a spus că Rusia este lider pe piața mondială a grâului „chiar și în ciuda sancțiunilor”.
Până în 2030, complexul agroindustrial al țării ar trebui să crească cu un sfert, iar exporturile să se majoreze de o dată și jumătate, mai mai declarat președintele Rusiei.
Liderul de la Moscova s-a referit și la finanțarea pescuitului, la dezvoltarea inteligenței artificiale și la digitalizare.
El a cerut crearea de platforme digitale în toate sectoarele economiei și în sfera socială a Federației Ruse în următorii ani, a spus că a aprobat o strategie actualizată de dezvoltare a inteligenței artificiale și subliniat nevoia de a fi asigurat accesul la internet de mare viteză aproape pe întregul teritoriul țării.
Rusia va aloca 116 miliarde de ruble pentru dezvoltarea constelației sale de sateliți, a mai precizat liderul de la Kremlin.
De asemenea, Putin a precizat că Rusia va aloca peste 100 de miliarde de ruble în șase ani pentru proiecte educaționale și alte proiecte creative în cinematografie, internet și rețele sociale.
UPDATE ora 12.39: Vorbind tot despre tehnologie și știință, Vladimir Putin a spus că Rusia are un „avantaj competitiv uriaș”, precizând că vrea să dubleze investițiile în cercetarea științifică, inclusiv în domeniul farmaceutic și în programele spațiale.
Rusia își propune să crească investițiile în știință și tehnologie la 2% din PIB până în 2030.
„Roboții industriali ar trebui să facă Rusia să se numere printre cele 25 de țări fruntașe, așa că, având în vedere ceea ce avem astăzi, acesta ar fi un rezultat bun”, a declarat liderul de la Moscova.
UPDATE ora 12.23: Putin a anunțat planuri de lansare a unor noi proiecte naționale în zona dezvoltării tehnologice. El afirmă că Rusia ar trebui să fie competitivă la nivel global, inclusiv în domeniul spațial și nuclear.
Totodată, Putin a declarat că exporturile non-energetice din afara resurselor Rusiei ar trebui să crească cu două treimi în șase ani și a stabilit obiectivul de a crește de 1,5 ori ponderea produselor naționale de înaltă tehnologie pe piața internă până în 2030.
În același timp, liderul de la Kremlin a declarat că Rusia ar trebui să reducă ponderea importurilor la 17% din PIB până în 2030 și că țara sa nu trebuie să producă orice, dar este nevoie să crească producția de bunuri de consum, medicamente, vehicule și o serie de alte produse.
Vladimir Putin a mai propus lansarea a încă 50 de școli de inginerie și a anunțat că Rusia va aloca 120 de miliarde de ruble pe o perioadă de șase ani pentru a subvenționa companiile de cercetare și dezvoltare.
Putin a vorbit și despre necesitatea de a crea cel puțin 100 de parcuri tehnologice până în 2030 și a adăugat că volumul investițiilor în domeniile-cheie ale economiei rusești ar trebui să crească cu 70% tot până în 2030.
UPDATE ora 12.16: Vladimir Putin a anunțat că a însărcinat Cabinetul de Miniștri să elaboreze un nou model de remunerare a angajaților din sectorul public în regiuni începând din 2025, pentru ca în 2026 să fie adoptat pentru întreaga țară.
Liderul rus a mai susținut că țara sa a fost înaintea tuturor statelor G7 în ceea ce privește creșterea economică de anul trecut și s-a declarat încrezător că Rusia va deveni una dintre cele mai mari patru economii ale lumii în viitorul apropiat.
Creșterea economiei Rusiei trebuie să se transforme într-o creștere a veniturilor populației, a spus Putin.
Potrivit președintelui rus, salariul minim ar trebui aproape să se dubleze până la 35.000 de ruble (aproape 355 de euro) până în 2030.
UPDATE ora 12.08: Revenind la chestiunile interne, Putin a vorbit despre valorile familiei, concentrându-se pe ideea nașterii mai multor copii „pentru a ne înmulți națiunea noastră multietnică”.
El afirmă că o serie de țări distrug normele de moralitate și împing popoarele spre dispariție, în timp ce Rusia alege viața și rămâne un bastion al valorilor tradiționale.
Președintele rus a stabilit ca sarcină realizarea unei creșteri constante a natalității în Federația Rusă în următorii șase ani, declarând că o familie numeroasă, cu mulți copii, ar trebui să devină norma în Rusia.
Problema sărăciei afectează în mod direct peste 9% din populația rusă, fiind necesar să se ajungă la un nivel sub 7% până în 2030, a adăugat liderul de la Kremlin.
De asemenea, el a afirmat că trebuie acordată o atenție deosebită familiilor tinere, precizând că Guvernul de la Moscova investește sume uriașe în programe care vor reduce impozitul pe familii și vor plăti mamele care au mai mulți copii.
Vor exista stimulente fiscale semnificative atunci când o familie are un al treilea copil, spune Putin, adăugând că suma de bani plătită mamelor care au dat naștere unui al doilea copil va fi majorată.
Potrivit președintelui rus, autoritățile vor aloca în total peste 400 de miliarde de ruble pentru programe de renovare a școlilor și grădinițelor.
În același timp, liderul de la Moscova a anunțat lansarea proiectului național „Viață lungă și activă”.
Speranța medie de viață în Federația Rusă până în 2030 ar trebui să fie de cel puțin 78 de ani, iar mai departe – mai mult de 80, a declarat Putin.
De asemenea, el dorește ca o mai mare parte a populației să facă sport și spune că ar trebui cheltuite fonduri pentru îmbunătățirea infrastructurii.
„Nu mai beți, începeți să schiați”, a glumit Putin.
UPDATE ora 12.01: Vladimir Putin a declarat în discursul său din fața Adunării Federale și că Rusia este pregătită pentru dialog cu toate țările pentru a crea un nou contur de securitate egală și indivizibilă în Eurasia.
Totodată, el a anunțat că Federația Rusă va construi, împreună cu țările prietene, o nouă infrastructură financiară globală separată de politică, și va căuta noi puncte de contact cu partenerii din Est, cu țările arabe și din America Latină.
În acelați timp, Putin a însărcinat cabinetul de la Moscova să crească finanțarea programelor de promovare a limbii ruse și a culturii Federației Ruse în străinătate.
UPDATE ora 11.50: În continuare, Vladimir Putin a susținut că forțele NATO „se pregătesc să lovească teritoriul rusesc” și a avertizat că soarta oricărei țări care atacă Rusia ar fi „mult mai tragică” decât orice altceva cu care s-ar putea confrunta Moscova.
„Occidentul spune că Rusia ar urma să atace Europa, este un fel de prostie. Au început să vorbească despre posibilitatea trimiterii unor contingente militare NATO în Ucraina, dar ne amintim de soarta celor care și-au trimis cândva contingentele pe teritoriul țării noastre, dar acum consecințele pentru eventualii intervenționiști vor fi mult mai tragice. Ei trebuie să înțeleagă că și noi avem arme care pot lovi ținte pe teritoriul lor”, a spus Putin.
„(Națiunile occidentale) trebuie să înțeleagă că avem și noi arme care pot lovi ținte pe teritoriul lor. Toate acestea reprezintă o ameninţare reală a unui conflict cu utilizarea armelor nucleare, ceea ce înseamnă distrugerea civilizaţiei. Oare ei chiar nu înţeleg acest lucru?!”, a continuat liderul rus.
De asemenea, el a spus că țările occidentale se cred „supreme”, adăugând că „rusofobia orbește oamenii și îi privează de facultățile lor raționale”.
„Fără Rusia nu există pace solidă în lume”, a mai precizat liderul de la Moscova.
UPDATE ora 11.41: Vladimir Putin a continuat afirmând că nu Rusia a fost cea care a început războiul din Donbas, dar va face totul pentru a-l încheia, pentru a eradica nazismul și pentru a îndeplini sarcinile Forțelor de Apărare Strategică.
Potrivit lui Putin, Forțele Armate ruse avansează în mai multe direcții, iar forțele nucleare strategice ale țării se află într-o stare de pregătire deplină.
Toate planurile anterioare de dezvoltare a sectorului rusesc de apărare au fost îndeplinite, a adăugat liderul de la Moscova.
Referindu-se la dotările militare ale Rusiei, Vladimir Putin a spus că testele rachetei de croazieră Burevestnik și ale sistemului Poseidon sunt în curs de finalizare, acestea confirmând caracteristicile lor unice, și că rachetele Sarmat au fost livrate trupelor, iar Rusia va face în curând o demonstrație a acestora.
Rusia continuă să lucreze la o serie de sisteme avansate de arme, despre care se va afla în curând, a mai afirmat Putin în discursul său.
În același timp, el a calificat acuzațiile privind presupusele planuri ale Moscovei de a desfășura arme nucleare în spațiu ca fiind nefondate.
UPDATE ora 11.32: Liderul de la Kremlin a criticat ceea ce el consideră a fi „tendințele coloniale” ale Occidentului, despre care spune că „intenționează să distrugă” Rusia. De asemenea, el a afirmat că Statele Unite sunt „absolut hotărâte” să provoace dezbinare în țara sa.
Putin a mai declarat că Occidentul încearcă să antreneze Rusia într-o nouă cursă a înarmării, ca în anii 1980.
Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia este pregătită pentru dialog cu SUA pe tema stabilității strategice, dar nu pentru o discuție izolată de problemele de securitate națională ale Rusiei.
Totodată, Putin a spus că Rusia este un „stâlp al democrației”, subliniind nu va permite nimănui să intervină în afacerile sale interne, o referire subtilă la adresa Occidentului.
UPDATE ora 11.26: Referindu-se la invazia din Ucraina, numită în Rusia „operațiune militară specială”, Vladimir Putin a afirmat că aceasta este susținută de majoritatea absolută a rușilor, iar soldații știu că întreaga țară este alături de ei.
Rusia duce acum o luptă dreaptă pentru suveranitatea și securitatea sa, a subliniat Putin, adăugând că țara sa nu va permite nimănui să intervină în afacerile sale interne și că sistemul politic al Rusiei drept unul dintre pilonii suveranității sale.
În doi ani, afacerile rusești au transferat miliarde de dolari către fundații și voluntari care ajută „operațiunea militară specială”, iar oamenii au trimis pachete pe linia frontului pentru a-i susține pe soldații care luptă în Ucraina, a continuat președintele rus.
Astfel, Vladimir Putin i-a lăudat pe „eroii” de pe linia frontului și „din tranșee” și s-a oprit pentru un moment de reculegere în memoria „eroilor căzuți la datorie”
UPDATE ora 11.22: Vladimir Putin a început prin a spune că discursul său este o „privire spre viitor” și afirmând că Rusia se confruntă cu mari provocări care pot fi realizate doar împreună.
Liderul de la Kremlin a declarat că există probleme care trebuie „rezolvate” pentru dezvoltarea țării și că se va concentra pe agenda internă. De asemenea, el a precizat că vorbit cu rușii din întreaga țară, inclusiv cu profesori, voluntari și soldați.
UPDATE ora 11.14: Discursul lui Vladimir Putin despre starea națiunii a început.
UPDATE ora 11.10: Discursul lui Vladimir Putin, care este pe punctul de a începe, va fi transmis pe ecrane gigantice pe străzile din Moscova și în unele cinematografe din Rusia, relatează BBC.
***
Știre inițială: În mod tradițional, liderul rus urmează să prezinte, potrivit Kremlinului, starea națiunii și să traseze „noi sarcini pentru viitor”. Publicația Radio Europa Liberă consemnează ce așteptări au analiștii de la discursul lui Putin.
Potrivit Constituției Rusiei, președintele „se adresează Adunării Federale cu un raport anual asupra situației din țară, asupra principalelor direcții ale politicii interne și externe a statului”, notează agenția rusă de presă TASS.
Discursul, ajuns la numărul 19 pentru Putin, va fi transmis la nivel național, la toate televiziunile ruse.
Putin, aflat la putere din 1999, în calitate de președinte sau premier, folosește discursul televizat pentru a trimite semnale publicului din țară și din străinătate.
În timp ce se pregătește pentru prezidențialele din 15-17 martie, Putin poate aborda chestiuni de la economie până la invazia asupra Ucrainei, intrată acum în al treilea an.
Propaganda și retoricile deja folosite se pot auzi și în acest an, dar punctele pe care alege să le sublinieze și poziția pe care o adoptă vor da tonul unei țări înfundate în război și represiune, notează Radio Europa Liberă, care trece în revistă temele cărora trebuie dată importanță.
Războiul care nu trebuia numit război
În februarie 2023, Putin a vorbit aproape două ore în fața parlamentului. În mare parte din timp, și-a justificat invazia în Ucraina și a acuzat fără oprire Occidentul.
În acest an, el poate repeta afirmațiile sale false că Kievul este condus de fasciști sau că Ucraina nu este o țară reală, dar analiștii vor elimina aceste retorici pentru a căuta indicii despre cât de optimist este Putin în ceea ce privește progresul războiului.
Rezultatele slabe ale contraofensivei Ucrainei din 2023, capturarea orașului Avdiivka din estul Ucrainei și semnalele tot mai mari de oboseală de război din partea susținătorilor occidentali ai Ucrainei ar putea să-l fi încurajat pe Putin.
Cu toate acestea, au existat semne de oboseală de război și în interiorul Rusiei. Rudele soldaților îi vor pe cei dragi acasă, în timp ce un val de proteste a cuprins în ianuarie regiunea Bașchiria, după condamnarea unui activist care s-a opus invaziei.
Reacție despre moartea lui Aleksei Navalnîi?
De asemenea, analiştii vor urmări modul în care Putin descrie confruntarea dintre Rusia şi Occident. În miezul unei campanii electorale pe care încearcă să o prezinte drept o susținere populară fără echivoc pentru continuarea guvernării sale, probabil Putin o să joace cartea fricii și va sublinia că orice indiciu de dezbinare ar putea fi dezastruos pentru o țară pe care o descrie înconjurată de dușmani care urmăresc dizolvarea Rusiei.
O modalitate prin care Putin ar putea încerca să exercite presiuni asupra Occidentului este prin exprimarea sprijinului pentru separatiștii proruși din Transnistria, care au adoptat o rezoluţie în care susţin teza suveranităţii regiunii și prin cer „protecţia” Rusiei în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”.
De asemenea, rămâne de văzut dacă Putin va face în discursul său o referire la moartea suspectă în închisoare a lui Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent adversar al său, anunțată pe 16 februarie. Trupul lui Navalnîi a fost predat familiei sale abia la 8 zile după moartea sa, iar înmormântarea va avea loc pe 1 martie.
Kremlinul a respins vehement acuzațiile că stă în spatele decesului lui Navalnîi, dar Putin nu a spus nimic despre moartea lui.
Valori tradiționale
De asemenea, Putin va dedica probabil o parte din discursul său prezentându-se drept un susținător al valorilor tradiționale.
Totuși, s-ar putea să nu ajungă atât de departe încât să explice presupusa amenințare a toaletelor neutre din punct de vedere al genului, așa cum a făcut-o în trecut, dar ar putea lăuda decizia recentă a guvernului de a declara inexistenta „mișcare socială internațională LGBT” drept „organizație extremistă”.
Al cincilea mandat
Discursul lui Putin în fața Parlamentului reunit vine cu aproape două săptămâni înainte de scrutinul prezidențial, programat pe 17 martie, în care va candida pentru un nou mandat.
În aparițiile anterioare legate de alegeri, Putin a dezvăluit adesea inițiative populiste, dintre care multe au o durată care se întinde pe mai mulți ani. El poate continua această practică în discursul din acest an, folosind astfel de promisiuni în tandem cu apelurile sale la unitate patriotică.
Pentru a stimula un sentiment de normalitate, el ar putea stabili o agendă pentru următorii șase ani care ar putea fi uitată parțial sau total după vot, în timp ce, în realitate, publicul rus ar putea avea câteva surprize nepopulare.
Unii analiști au prezis că Moscova va fi forțată să implementeze o altă convocare militară după alegeri, deși Kremlinul a spus că are suficientă forță de muncă pentru a continua războiul. Alții au avertizat că guvernul rus își dezvoltă tehnologia pentru a-și înăspri controlul asupra internetului în viitorul apropiat.
Notme • 01.03.2024, 01:14
Este ingrijorător faptul că politica inarmării este la fel de toate părțile ,v-aș invita dragi jurnaliști la un efort de a cere pacea în lume nu mă interesează ce vor guvernele lumii este doar problema lor,Omenirea are nevoie de pace ,iar când mă refer la pace mă refer la siguranța și liniștea fundamentală dezvoltării unei noi generații sănătoase ,ar fi de bun simț ca emisarii păcii să devină trusturile de presă libere și democrate ne afiliate cuiva ,vă invit deci dragii mei jurnaliști de pe orice colț al globului să strigați cu voce tare de ce omenirea are nevoie de pace vă iubesc și vă imbrățișez cu drag pe toți și scrieți mai des despre nevoia de pace
parpalache • 01.03.2024, 11:33
Notme • 01.03.2024, 01:14
Este ingrijorător faptul că politica inarmării este la fel de toate părțile ,v-aș invita dragi jurnaliști la un efort de a cere pacea în lume nu mă interesează ce vor guvernele lumii este doar problema lor,Omenirea are nevoie de pace ,iar când mă refer la pace mă refer la siguranța și liniștea fundamentală dezvoltării unei noi generații sănătoase ,ar fi de bun simț ca emisarii păcii să devină trusturile de presă libere și democrate ne afiliate cuiva ,vă invit deci dragii mei jurnaliști de pe orice colț al globului să strigați cu voce tare de ce omenirea are nevoie de pace vă iubesc și vă imbrățișez cu drag pe toți și scrieți mai des despre nevoia de pace
UE a adoptat masuri sa se reduca creșterea animalelor -și sa mâncam- in loc de carne și lactate... carne artificiala,ca sa nu mai zic de restricții la circulație(sa ne plimbam ca la penitenciar-cu„rația)-cica sa se previna incalzirea globala-dar escaladarea cursei innarmarilor cum se pupa cu prevenirea incalzirii globale?
Alexabra • 29.02.2024, 22:44
Buna asta cu" nu mai beti,schiati" Deci ascund si schiurile langa butoiul de vin din beci.
ciobanudorin_2006 • 29.02.2024, 22:14
"...Potrivit liderului de la Kremlin, Rusia este pregătită pentru dialog cu SUA pe tema stabilității strategice, dar nu pentru o discuție izolată de problemele de securitate națională ale Rusiei..." Tare as vrea și eu sa vad dialogul asta ca m am saturat de prostiile tuturor care distrug planeta.Toti dorm în bocanci.Toti sunt viteji.