Statele membre ale blocului comunitar negociază în prezent propunerea impunerii unui embargou asupra petrolului din Rusia din cauza războiului declanșat în Ucraina, dar discuțiile au eșuat săptămâna aceasta din cauza unui veto venit din partea Ungariei, care este puternic dependentă de importurile de țiței rusesc.
„Evident, unele state UE, în a căror balanță energetică ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea să facă acest lucru pentru mult timp – să renunțe la petrolul nostru”, a afirmat liderul de la Kremlin.
Vorbind în cadrul unei întâlniri televizate cu manageri din domeniul energiei și oficiali guvernamentali din țară, Putin precizat că sancțiunile occidentale și un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la creșterea prețurilor țițeiului la nivel mondial.
Acesta a mai spus că, prin renunțarea la aprovizionarea cu energie din Rusia, Europa riscă să plătească cele mai mari prețuri la energie din lume pe termen lung, în timp ce competitivitatea industriei europene ar fi subminată.
Liderul de la Kremlin a susținut că sancțiunile occidentale au alimentat creșterea inflației în întreaga Europă.
Rusia se confruntă cu o scădere a producției de petrol nemaiîntâlnită de la prăbușirea Uniunii Sovietice încoace, din cauza sancțiunilor occidentale, care complică foarte mult vânzarea petrolului rusesc la nivel mondial.
„Există schimbări tectonice pe piața petrolului, iar a face afaceri așa cum se făcea înainte, în conformitate cu vechiul model, pare puțin probabil”, a declarat Vladimir Putin, adăugând că este important să se creeze un lanț complet de la producător la cumpărătorul final.
Președintele rus a promis ajutor din partea statului pentru producătorii interni de petrol, inclusiv facilitarea accesului la împrumuturi și asigurări.
UE nu a reușit să ajungă la un consens privind embargoul petrolier
Liderii Uniunii Europene nu au reușit luni, 16 mai, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai blocului comunitar, să ajungă la unanimitate în ceea ce privește interzicerea petrolului rusesc a anunțat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, după întâlnire, potrivit CNN.
În cadrul unei conferințe de presă organizate la Bruxelles, Borrell a declarat că „din nefericire” nu a fost posibil să se ajungă la un acord asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, spunând reporterilor că „ne confruntăm cu aceleași dificultăți în ceea ce privește unanimitatea asupra interzicerii petrolului” rusesc.
UE a propus interzicerea tuturor importurilor de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an și eliminarea celei mai mari bănci a țării, Sberbank, din rețeaua internațională de plăți SWIFT.
Miercurea trecută, ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat că Ungaria va vota în favoarea sancțiunilor UE privind petrolul rusesc doar dacă blocul comunitar va veni cu soluții la problemele pe care implementarea unei asemenea decizii le-ar crea.
Borrell a declarat reporterilor că discuția de luni a clarificat unele aspecte legate de dificultățile cu care se confruntă Ungaria.
„Nici măcar nu era pe ordinea de zi să încercăm să obținem un acord astăzi, pentru că știam că nu este posibil”, a spus Borrell.
„Dar am avut o discuție foarte constructivă despre motivele pentru care unele state membre sunt reticente – nu numai cu privire la interzicerea petrolului, ci și cu privire la alte elemente ale pachetului de sancțiuni”, a precizat șeful diplomației europene.
După participarea la reuniunea miniștrilor de externe ai UE, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a afirmat că impunerea embargoului asupra importurilor de țiței din Rusiei este susținută de aproape toate state membre ale blocului comunitar, subliniind că o singură țară continuă să se opună propunerii.
„Nu ar fi exagerat să spunem că există o singură țară care continuă să blocheze introducerea embargoului asupra petrolului. UE trebuie să găsească o soluție cum să rezolve preocupările țării noastre și cum să transforme embargoul în realitate”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, potrivit Ukrainska Pravda.
Kuleba nu a precizat despre ce țară se opune introducerii embargoului, dar, cel mai probabil, este vorba despre Ungaria.
„Timpul se scurge. Rusia continuă să primească bani și să-i investească în război”, a adăugat șeful diplomației ucrainene, avertizând asupra necesității de a rezolva problema embargoului cât mai curând posibil.
„Cred că va fi introdus embargoul. Întrebarea este când și care va fi prețul”, a mai spus Kuleba.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina