Putin a susținut că politica Statelor Unite nu a fost aceea de a exclude posibilitatea unui atac nuclear „de dezarmare”.

„O au în strategia lor, în documente este explicitat – o lovitură preventivă. Noi nu o facem. Noi, pe de altă parte, am formulat în strategia noastră o lovitură de ripostă”, a spus liderul de la Kremlin, referindu-se la americani.

Chiar dacă Rusia ar riposta imediat după ce ar vedea lansarea de rachete nucleare spre ea, a adăugat Putin, „acest lucru înseamnă că prăbușirea focoaselor rachetelor inamice pe teritoriul Federației Ruse este inevitabilă – ele totuși vor cădea”.

„Deci, dacă vorbim despre această lovitură de dezarmare, atunci poate că ar trebui să ne gândim să adoptăm cele mai bune practici ale partenerilor noștri americani și ideile lor prin care își asigură securitatea. Noi doar ne gândim la asta. Nimeni nu a fost timid când a vorbit cu voce tare despre asta în vremurile și anii anteriori”, a adăugat el. „Dacă un potențial adversar crede că este posibil să folosească teoria atacului preventiv, iar noi nu, atunci acest lucru ne face totuși să ne gândim la aceste amenințări care ne sunt adresate”, a continuat liderul rus.

Putin a făcut aceste afirmații în cadrul unei conferințe de presă la Bișkek, capitala Kârgâzstanului. El a descris lovitura nucleară preventivă ca fiind „aplicată asupra punctelor de control, privarea inamicului de aceste sisteme de control și așa mai departe”, lăsând să se înțeleagă că un astfel de atac ar putea chiar să împiedice o lovitură de retorsiune.

Miercuri, Putin a recunoscut că actualul conflict din Ucraina „va dura ceva timp”, în timp ce a avertizat, de asemenea, asupra amenințării „tot mai mari” a unui război nuclear.

„În ceea ce privește ideea că Rusia nu ar utiliza prima astfel de arme (nucleare, n.r.) în nicio circumstanță, atunci înseamnă că nici noi nu am putea să le folosim apoi – pentru că posibilitatea de a face acest lucru în cazul unui atac pe teritoriul nostru ar fi foarte limitată”, a spus el miercuri.

Comentariile lui Putin vin în contextul în care războiul intră în iarnă, Rusia continuând să bombardeze părțile estice și sudice ale Ucrainei și confruntându-se cu atacuri pe propriul teritoriu.

Vineri, liderul de la Kremlin a amenințat că orice țară care va îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare va fi „ștearsă de pe fața pământului”.

Oficiali ai administrației Biden au declarat anterior că Moscova a fost avertizată la cel mai înalt nivel cu privire la consecințele utilizării unor arme nucleare în războiul din Ucraina.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News