Grupul BRICS reprezintă acum 45% din populaţia lumii şi 35% din economia sa, pe baza parităţii puterii de cumpărare, deşi China reprezintă peste jumătate din puterea sa economică.

Vladimir Putin, considerat de Occident drept un criminal de război, a declarat că „BRICS nu se pune în opoziţie cu nimeni” şi că „schimbarea motoarelor creşterii globale a fost pur şi simplu un fapt”.

„Aceasta este o asociaţie de state care lucrează împreună, pe baza unor valori comune, a unei viziuni comune asupra dezvoltării şi, cel mai important, principiul luării în considerare a intereselor celuilalt”, a spus el.

Summitul BRICS are loc în vreme ce șefii finanțelor globale se reunesc la Washington pe fondul războiului din Orientul Mijlociu și din Ucraina, a unei economii chineze în declin și a temerilor că alegerile prezidențiale din SUA ar putea declanșa noi conflicte comerciale.

Putin, care a ordonat trupelor să intre în Ucraina în 2022, a fost întrebat despre perspectivele unei încetări a focului în Ucraina.

Putin spune că nu va renunța la părțile ocupate din Ucraina

Răspunsul lui Vladimir Putin a fost, pe scurt, că Moscova nu va schimba cele patru regiuni din estul Ucrainei despre care spune că fac parte acum din Rusia, chiar dacă unele dintre ele rămân în afara controlului său şi că vrea ca interesele sale de securitate pe termen lung să fie luate în considerare.

Două surse rusești au spus că, deşi la Moscova se vorbeşte din ce în ce mai mult despre un posibil acord de încetare a focului, nu a fost încă nimic stabilit concret, şi că lumea aşteaptă rezultatul alegerilor prezidenţiale din 5 noiembrie din Statele Unite.

Rusia, care avansează, controlează aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv Crimeea, pe care a confiscat-o şi a anexat-o unilateral în 2014, aproximativ 80% din Donbas – o zonă de cărbune şi oţel care cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk – şi peste 70% din regiunile Zaporojie şi Herson.

Putin a spus că Occidentul şi-a dat seama acum că Rusia va fi învingătoare, dar că este deschis la discuţii bazate pe proiectele de acorduri de încetare a focului încheiate la Istanbul în aprilie 2022.

Înainte de summitul BRICS, Putin s-a întâlnit cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, pentru discuţii informale care au durat până la miezul nopţii, la reşedinţa sa Novo-Ogaryovo din afara Moscovei.

China și India participă la summitul BRICS, boala îl ține departe pe președintele Braziliei

Președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul indian Narendra Modi vor participa la summitul BRICS.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și-a anulat călătoria în urma sfaturilor medicale, de a evita temporar zborurile pe distanțe lungi, după o accidentare la cap, la domiciliu, care i-a provocat o hemoragie cerebrală minoră.

Acronimul BRIC a fost inventat în 2001 de economistul-șef de atunci al lui Goldman Sachs, Jim ONeill, într-o lucrare de cercetare care a subliniat potențialul masiv de creștere al Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei în acest secol.

Rusia, India și China au început să se întâlnească formal, adăugând în cele din urmă Brazilia, apoi Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită încă nu a aderat oficial.

Rusia încearcă să convingă țările BRICS să construiască o platformă alternativă pentru plăți internaționale care să fie imună la sancțiunile occidentale.

Se estimează că ponderea BRICS în PIB-ul global va crește la 37% până la sfârșitul acestui deceniu, în timp ce ponderea reprezentată de Grupul celor șapte mari economii occidentale majore (G7) va scădea la aproximativ 28% de la 30% în acest an, potrivit datelor de la Fondul Monetar Internațional (FMI).

Urmărește-ne pe Google News