Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a precizat că Putin l-a asigurat pe Scholz că plăţile Europei luna viitoare „vor continua să fie în euro şi transferate ca de obicei la Gazprom Bank, care nu este lovită de sancţiuni” şi că aceasta se va ocupa de conversia în ruble.

Hebestreit a adăugat că preşedintele Putin subliniase că „nimic nu se va schimba pentru partenerii contractuali europeni” când noul sistem de plăţi cerut de Moscova va intra în vigoare la 1 aprilie.

„Cancelarul Scholz nu a acceptat această procedură, dar a cerut informaţii în scris pentru a o înţelege mai bine”, a subliniat purtătorul de cuvânt citat.

„Ceea ce G7 a convenit rămâne: livrările de energie vor fi plătite exclusiv în euro şi în dolari, aşa cum este indicat în contracte”, a asigurat el.

Kremlinul făcuse public anterior propriul rezumat al convorbirii, indicând că Putin i-a spus lui Scholz că cererea Moscovei ca Europa să treacă la plata gazelor în ruble nu trebuie „să ducă la o deteriorare a condiţiilor contractuale pentru societăţile importatoare europene”.

De asemenea, Rusia a anunţat că nu le va cere imediat cumpărătorilor să plătească în ruble pentru exporturile sale de gaze naturale, promițând o schimbare treptată a sistemului de plată. „Plăţile şi livrările sunt un proces care necesită timp”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Preşedintele rus a anunţat săptămâna trecută că Moscova nu va mai accepta decât rubla ca mijloc de plată pentru livrările de gaze naturale către ţările „neprietenoase”, inclusiv statele membre ale Uniunii Europene.

Germania a ridicat miercuri nivelul de alertă al planului său de urgenţă pentru gaze, de teama că Rusia va întrerupe aprovizionarea dacă ţările occidentale refuză să plătească în ruble.

Exprimându-se în numele miniştrilor energiei din G7, germanul Robert Habeck a declarat luni că cererea ruşilor constituie o „încălcare unilaterală şi manifestă a acordurilor existente”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News