Cuprins:
Aflat joi în Kazahstan, Putin a negat în stilul său obișnuit că nu are nicio legătură cu situația din Georgia și a salutat „curajul și caracterul” puterii din Georgia.
„Când au început evenimentele din Georgia, eu, sincer vorbind, am privit totul cu surprindere. Nu avem relații cu ei, cu conducerea Georgiei, nicio legătură. Dar pur și simplu am fost uimit de curajul și caracterul de care au dat dovadă pentru a-și apăra punctul de vedere”, a spus liderul rus, citat de Radio Svoboda.
Proteste reprimate violent în Georgia
În timp ce Putin făcea aceste declarații, forțele de ordine georgiene îi împroșcau cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă pe manifestanții care au ieșit în stradă pentru a apăra parcursul european al țării lor.
Zeci de mii de georgieni protestează de câteva luni încoace față de noile decizii ale puterii de la Tbilisi, care este condusă din umbră de miliardarul prorus Bidzina Ivanișvili.
Protestatarii au ieșit în stradă pentru a contesta diferite inițiative legislative de inspirație putinistă, cum ar fi legea „agenților străini”.
La mai bine de o lună de alegerile parlamentare, contestate de opoziție, puterea de la Tbilisi a decis să suspende pentru patru ani procesul de aderare la UE.
Alegeri suspectate de fraude
Conform opoziției, alegerile parlamentare organizate la sfârșitul lunii octombrie au fost fraudate de partidul aflat la putere, Visul Georgian, fondat și condus de Bidzina Ivanișvili. Opoziția a refuzat să-și preia mandatele, în timp ce țările occidentale au cerut o anchetă asupra neregulilor de la alegeri. În schimb, Visul Georgian şi Comisia Electorală de la Tbilisi susţin că alegerile au fost libere şi corecte.
Aflate în război timp de câteva zile în august 2008, Rusia și Georgia nu au relații oficiale. Mai mult, Rusia consideră independente două regiuni separatiste georgiene. Cu toate acestea, există semnale că puterea de la Tbilisi încearcă să reorienteze Georgia spre Rusia după ce a întors spatele UE și NATO.
Diplomații georgieni contestă decizia suspendării procesului de aderare la UE
În ceea ce privește amânarea procesului de aderare la UE, diplomații georgieni consideră că această decizie a premierului Irakli Kobahidze contravine intereselor strategice ale Georgiei, transmite Radio Svoboda.
Diplomații avertizează că o astfel de mișcare ar putea duce la izolarea Georgiei, pierderea condițiilor favorabile integrării în structurile UE și euroatlantice, precum și la slăbirea securității naționale.
În plus, refuzul integrării în UE contrazice articolul 78 din Constituția Georgiei, avertizează diplomații, considerând că sprijinul partenerilor occidentali este vital pentru ca țara caucaziană să contracareze amenințările care se intensifică pe fondul instabilității internaționale.
Ambasadorul Georgiei în Bulgaria, Omar Berdzenișvili, și-a dat demisia în urma deciziei lui Kobahidze, precizând că nu își poate exercita funcția în contextul subminării integrării în UE.
Consiliul Europei condamnă reprimarea manifestațiilor
Reunită la Luxemburg, Comisia Permanentă a Adunării parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a condamnat „ferm reprimarea brutală a manifestaţiilor paşnice care au avut loc la Tbilisi, precum şi violarea drepturilor fundamentale de liberă exprimare şi liberă asociere”, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Într-un comunicat, Consiliul Europei subliniază că „majoritatea manifestanţilor au fost arestaţi şi inculpaţi în virtutea dispoziţiilor controversatului Cod al infracţiunilor administrative datând din perioada sovietică”, a cărui abolire a cerut-o deja.
Potrivit Ministerului georgian de Interne, „43 de persoane au fost arestate” în timpul acţiunii de protest de joi seara.
„APCE invită acum Georgia să rămână fidelă valorilor europene şi să-şi respecte integral obligaţiile şi angajamentele în calitate de membră a Consiliului Europei”, adaugă comunicatul citat.