Înainte de sosirea la Hanoi, liderul de la Kremlin a mulțumit Vietnamului pentru ceea ce el a numit o abordare „echilibrată” în războiul purtat de Rusia împotriva Ucraina. Mulțumirile au fost transmise prin intermediul unui editorial publicat în ziarul Partidului Comunist din Vietnam (CPV), aflat la putere. Rusia şi Vietnamul împărtăşesc, de asemenea, o lectură „similară” a situaţiei din Asia-Pacific, a susţinut Putin.

Vietnamul, care urmează oficial o politică externă de neutralitate în relațiile cu marile puteri mondiale, s-a abținut să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei, o poziție pe care țările occidentale o consideră prea apropiată de Kremlin.

Liderul de la Kremlin a sosit la Hanoi miercuri seara, de la Phenian, unde Kim Jong-un l-a primit cu mare pompă pentru semnarea unui „parteneriat strategic cuprinzător” care prevede asistenţă reciprocă „în caz de agresiune” şi o posibilă consolidare a „cooperării tehnico-militare“.

SUA şi aliaţii lor sunt îngrijorați că această apropiere continuă ar putea duce la noi livrări de muniţii şi rachete nord-coreene către Rusia pentru războiul său din Ucraina, notează AFP.

Vietnamul comunist, un vechi prieten al Kremlinului

În cadrul celei de-a cincea călătorii în Vietnam, o ţară din Asia de Sud-Est, Vladimir Putin are pe agendă întrevederi cu noul preşedinte, To Lam, şi cu secretarul general al Partidului Comunist (CPV), Nguyen Phu Trong, considerat cea mai influentă figură a regimului.

Moscova furnizează arme aliaţilor săi comunişti în timpul Războiului din Vietnam şi, timp de decenii, a ajutat la formarea multor cadre ale PCV, inclusiv a lui Nguyen Phu Trong.

În opinia analiștilor, chestiunile de apărare figurează în mod clar pe agenda de discuții. Cele două ţări au un „interes reciproc de a relua vânzările de arme”, care au încetinit din 2022, explică Carl Thayer, profesor emerit la Universitatea din New South Wales. „Dar Vietnamul este paralizat de ameninţarea sancţiunilor americane”, a adăugat el.

Totuși, această chestiune ar putea deranja Beijingul, în condițiile în care China și Vietnamul au disensiuni în Marea Chinei de Sud.

Vizita lui Putin, un test pentru diplomația vietnameză

Primindu-l pe Vladimir Putin, vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), regimul de la Hanoi se expune nemulţumirii partenerilor săi occidentali, în special a SUA, care consideră Vietnamul, cu o populaţie de 100 de milioane de locuitori, ca fiind un loc strategic pentru producţia de semiconductori.

Anul trecut, preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden au vizitat amândoi Hanoi, care încearcă să menţină o distanţă egală între cele două superputeri rivale, conform preceptelor flexibile ale „diplomaţiei sale de bambus”, care combină prudenţa şi pragmatismul.

Această politică s-ar putea dovedi din ce în ce mai greu de menţinut, avertizează Huong Le Thu, director adjunct al programului Asia al International Crisis Group. Vizita lui Putin reprezintă „un test pentru a vedea cât de departe poate merge diplomaţia multidirecţională a Hanoiului şi dacă aceasta mai este acceptată de celelalte mari puteri”, a declarat acest expert pentru AFP.

Proiecte GNL și de tehnologie nucleară

Vizita lui Vladimir Putin este însoţită de o componentă economică, cu planuri de sporire a cooperării în domeniile energiei, tehnologiei, educaţiei şi turismului. Mai exact, Kremlinul vrea ca să lanseze proiecte de gaz natural lichefiat și să instaleze un centru de știință și tehnologie nucleară în Vietnam. În plus, Putin mizează pe menținerea sistemului de plăți între Rusia și Vietnam în contextul sancțiunilor internaționale.

De asemenea, Putin urmează să participe şi la o ceremonie de depunere de coroane la mausoleul fregatei independenţei Ho Chi Minh şi la un banchet în teatrul de operă în stil colonial francez. Plecarea sa este programată pentru joi seara, scrie AFP.

 
 

Urmărește-ne pe Google News