La începutul acestei luni, pe rețelele de socializare s-au răspândit afirmații neverificate potrivit cărora Kadîrov ar suferi de probleme grave la rinichi, unele surse sugerând chiar că ar fi murit.

Ca răspuns, Kadîrov a publicat o serie de imagini video pe aplicația de mesagerie Telegram pentru a arăta că este „viu și sănătos”.

La întâlnirea de joi de la Kremlin, Putin l-a lăudat pe Kadîrov pentru performanța economică a regiunii sale și i-a propus liderului cecen să discute „o listă de chestiuni”.

Președintele rus a declarat că în Cecenia există o „dinamică pozitivă”, în mare parte datorită lui Kadîrov și echipei sale. Kadîrov a fost arătat în timp ce îi înmâna niște hârtii dintr-un dosar.

„Mă mândresc cu (…) rezultate bune”, a afirmat Kadîrov, precizând că „în fiecare zi luăm prizonieri, distrugem echipamente” în războiul din Ucraina.

„Soldații au în prezent un moral bun”, a adăugat el. „Nu au probleme de comunicare sau de echipament”, a mai susținut liderul cecen.

Presa de stat a promovat discuția lui Putin cu Kadîrov ca fiind „o întâlnire care va răspunde la multe întrebări”.

Kremlinul a refuzat până acum să comenteze informațiile potrivit cărora Kadîrov are probleme de sănătate.

Întâlnirea lui Putin cu Kadîrov are loc, de asemenea, la câteva zile după ce liderul cecen a postat o înregistrare video în care fiul său Adam îl bate pe un tânăr reținut sub suspiciunea că a ars în public un exemplar al Coranului.

Până în prezent, înregistrarea a stârnit puține reacții din partea autorităților ruse, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând marți că „nu vrea să răspundă” la întrebările reporterilor cu privire la bătaia filmată.

Presupusa incendiere a Coranului nu a avut loc în Cecenia, dar anchetatorii ruși au anunțat că l-au transferat pe tânărul reținut în custodia cecenă, deoarece musulmanii de acolo s-au considerat victime ale incidentului.

Putin i-a permis lui Ramzan Kadîrov să conducă Cecenia – o regiune majoritar musulmană din sudul Rusiei – ca pe un fief personal, în schimbul menținerii stabilității și loialității acesteia în urma războaielor din anii 1990 și 2000, prin care republica a încercat să se rupă de Moscova.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News