Sute de armeni și emigranți ruși au luat parte la două zile de mitinguri în centrul Erevanului pentru a protesta față de vizita lui Putin, cu sloganuri precum „Putin este un ucigaș” și „Nu războiului”.
„Trebuie să arătăm că nu toți rușii susțin acest lucru”, a declarat Serghei, un angajat din domeniul IT care s-a mutat recent la Erevan, în timp ce participa la demonstrația împotriva războiului din Ucraina.
Primirea abruptă a lui Putin în prima călătorie a acestuia în Armenia din 2019 încoace vine în contextul în care răsturnările militare de situație din Ucraina îl fac pe liderul rus să pară din ce în ce mai izolat pe scena mondială – și în condițiile în care Rusia se străduiește să își păstreze influența măcar în fostele state sovietice din Asia Centrală și Caucaz.
În timp ce se afla în capitala armeană, Putin a participat la un summit al șefilor de stat din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – un bloc militar care include Rusia și Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan – și urma să se întâlnească cu prim-ministrul armean Nikol Pashinyan.
„Este clar pentru noi că activitatea noastră comună în cadrul OTSC aduce rezultate practice vizibile și ajută la protejarea intereselor naționale, a suveranității și independenței țărilor noastre”, a declarat Putin, în cadrul reuniunii.
Cu toate acestea, Pashinyan și-a folosit discursul de bun venit pentru a ataca alianța CSTO pentru inacțiunea acesteia în conflictul actual dintre Armenia și Azerbaidjan.
„Nu am reușit până acum să luăm o decizie cu privire la reacția CSTO la agresiunea Azerbaidjanului împotriva Armeniei”, a declarat Pashinyan. „Aceste fapte sunt extrem de dăunătoare pentru imaginea CSTO”, a adăugat premierul armean.
„Nu vrem să fim sclavii Kremlinului”
În afara reuniunii, armenii și rușii antirăzboi care s-au mutat în Armenia au organizat cel puțin trei mitinguri pentru a protesta față de vizita lui Putin, a sprijinului rusesc pentru Azerbaidjanul vecin și a războiului din Ucraina.
Mulți armeni acuză Moscova – pe care anterior o considerau un aliat apropiat – că nu a ajutat Erevanul în conflictul său cu Baku.
„Rusia a promis să ne protejeze, dar în schimb a făcut contrariul”, a declarat Yuri Tatevasyan, un bărbat în vârstă de 64 de ani, pentru The Moscow Times, la un miting organizat marți seara în capitala armeană.
„Nu avem nimic împotriva poporului rus – dar nu vrem să fim sclavii Kremlinului”, a adăugat Tatevasyan. „Vrem ca Armenia să fie o țară liberă și democratică”, a mai spus acesta.
Putin a făcut puține călătorii în străinătate în cele 9 luni de război al Rusiei în Ucraina, care a fost puternic criticat de Occident și de organismele internaționale, inclusiv de Națiunile Unite.
La începutul acestei luni, președintele rus a refuzat să participe la reuniunea Grupului celor 20 de națiuni industrializate, de pe insula Bali din Indonezia, unde liderii mondiali „au condamnat ferm războiul”.
Putin și-a pierdut statutul de „primus inter pares”
Vladimir Putin și-a pierdut statutul său de „primul între egali” la reuniunile OTSC din cauza războiului din Ucraina, potrivit lui Andrei Kolesnikov, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace, deși liderii regionali rămân precauți în relațiile cu Kremlinul.
„Membrii OTSC se tem, de asemenea, de Rusia lui Putin”, a adăugat Kolesnikov.
Având în vedere că Rusia joacă în mod tradițional un rol-cheie de mediere în conflictul de lungă durată dintre Armenia și Azerbaidjan, Erevanul dorește să obțină sprijinul Kremlinului.
Armenia și Azerbaidjanul au purtat, de la destrămarea Uniunii Sovietice, două războaie din cauza enclavei Nagorno-Karabah, populată de majoritatea armeană din Azerbaidjan. Șase săptămâni de lupte în toamna anului 2020 au provocat moartea a peste 6.500 de soldați din ambele părți și s-au încheiat cu o încetare a focului mediată de Rusia.
„Trebuie să ținem cont de faptul că forțele ruse de menținere a păcii sunt garanții de securitate”, a declarat fostul deputat armean Arman Abovyan, pentru The Moscow Times.
Și chiar și emigranții ruși care au protestat față de vizita lui Putin în această săptămână s-au arătat conștienți de faptul că Erevanul nu își poate permite să se îndepărteze prea mult de liderul rus.
„Putin este încă bine primit în Armenia, spre deosebire de multe alte țări”, a spus Serghei, un cetățean rus care lucrează în domeniul IT și care a refuzat să își precizeze numele de familie.
„Armenia nu dorește să se certe cu autoritățile ruse”, a adăugat IT-istul.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina