Atacurile ucrainene cu rachete şi drone de luna trecută au provocat pagube importante bazei de la Sevastopol, o platformă logistică pe care se bizuia marina rusă, în special pentru întreţinerea şi reparaţiile navelor sale, pregătirea forţelor şi depozitarea muniţiei, printre alte funcţii importante.

În mai, Forțele Armate Ucrainene (AFU) au atacat Sevastopolul cu trei rachete ATACMS. Ca urmare, ultima navă de rachete a Flotei Mării Negre din Crimeea, Ciclon, a fost distrusă.

La sfârșitul lunii trecute, Putin ceruse ca marina rusă să fie protejată de atacuri. Cu toate acestea în noaptea de 3 iulie, bărci ucrainene fără pilot au atacat orașul Novorossisk, unde Rusia a transferat majoritatea navelor Flotei Mării Negre de la Sevastopol, după atacurile forțelor armate ucrainene.

Pentru aceste pierderi a plătit amiralul Alexander Nosatov, care conducea sediul principal al flotei din octombrie 2021.

În locul lui, președintele Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Kasatonov, care, din 2019, era comandant șef adjunct al Marinei. Anterior, Kasatonov a fost șeful Academiei Navale NG Kuznețov din Sankt Petersburg, șef de stat-major – prim adjunct al comandantului Flotei Pacificului, comandant al Flotilei Kola, șef de stat-major și comandant al diviziei 43 de nave de rachete a Flotei de Nord.

În aprilie, Kremlinul tocmai îl destituise pe comandantul Flotei Mării Negre, pentru a doua oară de la începutul războiului cu Ucraina.

Schimbări regulate de conducere în Marina Rusă au loc pe fondul pierderilor grele suferite de Flota Mării Negre, după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei. După 24 februarie 2022, Flota Mării Negre a pierdut 30% din navele sale.

.

Urmărește-ne pe Google News