Moscova și-a intensificat represiunea asupra vocilor critice după lansarea invaziei din Ucraina, anul trecut, introducând o nouă legislație, draconică, pentru a reduce la tăcere disidența.
„Vă cer să reacționați cu asprime la încercările de destabilizare a situației socio-politice din țară”, a declarat Putin, în timpul unei reuniuni cu Procuratura Generală a Rusiei.
„Procurorii ar trebui să fie mai activi în combaterea extremismului”, a adăugat liderul de la Kremlin.
Moscova folosește termenul de „extremist” pentru a eticheta astfel personalități ale opoziției și organizații ale societății civile.
Mișcarea principalului opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, a fost etichetată în 2021 drept „extremistă”, ceea ce a permis reținerea mai multor susținători ai acestuia și exilarea altora în străinătate.
Pe lista organizațiilor extremiste din Rusia se află grupări jihadiste, Martorii lui Iehova și, din 2022, gigantul tehnologic american Meta (compania care deține Facebook și Instagram).
Anul trecut, 23 de ONG-uri străine au fost declarate „indezirabile” în Rusia, a afirmat procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, în timpul reuniunii de miercuri.
De la începutul ofensivei din Ucraina, Rusia a adoptat o nouă legislație împotriva criticilor, inclusiv o lege care pedepsește ceea ce autoritățile consideră răspândirea de „știri false” despre armata țării.
Autoritățile ruse au arestat până acum cel puțin 19.500 de persoane care au protestat împotriva conflictului din Ucraina, potrivit unei estimări a grupului OVD-Info, care monitorizează respectarea drepturilor omului în Rusia.
Conflictul a declanșat, de asemenea, o serie de atacuri prin incendiere asupra centrelor de recrutare militară.
Miercuri, un tribunal militar rus l-a condamnat pe Kirill Butylin, în vârstă de 22 de ani, la 13 ani de închisoare pentru că a dat foc unui birou de înrolare dintr-un oraș situat în apropiere de Moscova, au relatat agențiile ruse de presă.
Vladimir Putin le-a mai cerut procurorilor să consolideze „protejarea drepturilor fundamentale ale militarilor, veteranilor și participanților implicați în operațiunea militară specială” din Ucraina.
„Creăm schimbări pozitive pe scară largă, menite să consolideze suveranitatea țării și viitorul ei”, a susținut liderul rus.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
floris • 15.03.2023, 20:05
ca sa supravietuiasca mamelor care il acuza ca le-a trimis fii sa moara intr-un razboi de cotropire, ca sa supravietuiasca tinerilor la care le-a furat viitorul, cas a supravietuiasca oamenilor carora le fura si umbra de libertate care o mai aveau !!!! Americanii , nato, romanii, nu au nimic cu rusii, dar nu o sa fim niciodata calcati in picioare la ordinele unui dictator indiferent de ce nationalitate o fi el.
Jumbo • 15.03.2023, 17:53
Ca sa supravietuiasca cotropitorilir amerloci si nato, rusii trebuie sa elimine tradatorii cumparati de straini. *** YANKEES GO HOME, TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERA
Acest comentariu a fost moderat pentru: incitare la violență.