Cuprins:
Căderea regimului Assad din Siria
Putin a confirmat indirect prezenţa lui Assad în Rusia, spunând: „Nu l-am văzut pe preşedintele Assad după sosirea sa la Moscova, dar intenţionez să o fac. Cu siguranţă voi vorbi cu el”.
Anterior, presa rusă raportase că Assad şi familia sa au primit azil la Moscova, fără confirmare oficială până acum.
Fostul preşedinte sirian nu a mai fost văzut în public de la începutul lunii, când forţele rebele, conduse de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), au preluat controlul asupra mai multor oraşe şi provincii siriene într-un interval de doar 12 zile.
Putin a oferit detalii surprinzătoare despre căderea rapidă a regimului, afirmând că forţele lui Assad s-au retras fără luptă. Potrivit liderului rus, Alep, cel mai mare oraş al Siriei, a fost cucerit de doar 350 de militanţi, în timp ce 30.000 de trupe guvernamentale şi unităţi pro-iraniene s-au retras fără rezistenţă.
Viitorul prezenţei ruse în Siria
Deşi Putin a declarat că Rusia şi-a atins în general obiectivele în Siria, el a subliniat importanţa menţinerii celor două baze ruseşti din ţară. Baza aeriană Hmeimim şi baza navală din Tartus sunt considerate cruciale pentru prezenţa Rusiei în regiune.
„Am propus deja acest lucru partenerilor noştri, inclusiv celor aflaţi în Siria, şi ţărilor vecine, am propus utilizarea bazei aeriene Hmeimim pentru a livra ajutor umanitar în Siria”, a declarat Putin, adăugând că propunerea a fost primită pozitiv.
Retragerea forţelor iraniene
În cadrul conferinţei de presă, Putin a dezvăluit că Rusia a facilitat evacuarea a 4.000 de luptători iranieni din Siria, la cererea Teheranului.
„Dacă înainte, să spunem, aceiaşi prieteni ai noştri iranieni ne cereau să îi ajutăm să îşi transfere unităţile pe teritoriul Siriei, acum ne-au cerut să le retragem de acolo”, a explicat liderul rus.
Situaţia persoanelor dispărute
Putin a fost întrebat despre posibilitatea de a obţine informaţii de la Assad privind persoanele dispărute în Siria, inclusiv jurnalistul american Austin Tice, dispărut în 2012.
Liderul rus a promis că va aborda acest subiect în discuţia cu fostul preşedinte sirian.
„Voi avea o conversaţie cu el (cu Assad – n.r.). Suntem adulţi. Noi înţelegem”, a afirmat Putin, sugerând că va încerca să obţină informaţii despre soarta lui Tice.
Noua conducere în Siria
După căderea regimului Assad, opoziţia siriană a preluat controlul asupra ţării. Mohammed al-Bashir, fost lider al guvernului de salvare din provincia Idlib, a fost numit în fruntea unui guvern de tranziţie până la 1 martie 2025.
Potrivit lui Putin, principalul beneficiar al schimbărilor din Siria este Israelul. Această afirmaţie sugerează o posibilă reconfigurare a echilibrului de putere în Orientul Mijlociu.
Declaraţiile lui Putin oferă o perspectivă asupra situaţiei complexe din Siria post-Assad şi a implicaţiilor pentru politica regională.