”Trebuie ca potenţialul militar al forţelor nucleare strategice să fie consolidat, înainte de toate cu ajutorul unor sisteme de rachete capabile să garanteze străpungerea sistemelor de apărare antiracehtă existente sau viitoare”, a declarat liderul de la Kremlin, care a avut o reuniune cu reprezentanţi ai forţelor armate ruse.

În iunie, președintele rus a anunţat deja mobilizarea în cadrul forţelor nucleare a peste 40 de rachete balistice suplimentare, capabile să ”străpungă sistemele apărării antiaeriene cele mai sofisticate”, ca răspuns la proiectul american de instalare a unor sisteme de armament greu în Europa de Est.

Rusia este îngrijorată de instalarea în România şi Polonia a unor elemente ale scutului antirachetă despre care afirmă că este îndreptat împotriva sa. Washingtonul a dat asigurări că scutul are scopul să protejeze Europa de o eventuală ameninţare iraniană.

”Trebuie să fim atenţi la orice schimbare în echilibrul forţelor şi a situaţiei politico-militare din lume şi mai ales la frontierele ruse”, a continuat președintele rus.

Anunțul făcut de Vladimir Putin vine după ce șeful NATO a afirmat că România nu este ținta unei amenințări directe, precum nici ceilalți aliați ai Alianței Nord-Atlantice.

Baza militară de la Deveselu a devenit operațională în luna mai, iar la scurt timp Vladimir Putin a amenințat direct România pentru că găzduiește elemente ale scutului antirachetă american, pe care Moscova îl percepe ca pe o amenințare.

„Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur și simplu nu știau ce înseamnă să fii în raza de acțiune, de astăzi suntem forțați să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea”, a declarat Vladimir Putin, în luna mai.

 
 

Urmărește-ne pe Google News