Potrivit liderului, Ucraina a fost de acord să respecte acordul, dar „după ce Rusia și-a retras trupele de lângă Kiev”, nu și-a mai îndeplinit obligațiile.
„Nu am comentat niciodată. Acest proiect de tratat a fost parafat de șeful grupului de negocieri de la Kiev. Și-a pus semnătura acolo. Așa se numește: un acord privind neutralitatea permanentă și garanțiile de securitate pentru Ucraina”, a spus președintele rus.
Vladimir Putin a insistat că acordul avea condiții foarte clare de îndeplinit, „de la echipamentul militar la personalul forțelor armate”, dar el nu a mai fost pus în practică de autoritățile de la Kiev.
„După ce noi, așa cum am promis, am retras trupele de la Kiev, autoritățile de la Kiev și proprietarii lor l-au aruncat la coșul de gunoi al istoriei”, a acuzat liderul de la Kremlin.
El a respins o încălcare a Cartei ONU din partea Rusiei prin recunoașterea independenței autodeclaratelor republici populare din Donețk și Luhansk, pe care Rusia avea să le alipească teritoriului său după declanșarea războiului.
„Deci avem dreptul să le recunoaștem. Apoi, după ce am semnat un acord de prietenie și interacțiune cu ei, am avut dreptul să le oferim această asistență. Pentru că regimul de la Kiev a încercat să rezolve această problemă prin forța armelor. Iar noi, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, aveam dreptul de a oferi asistență, referindu-ne la clauza de autoapărare”, a spus președintele rus.
Totodată, Vladimir Putin a mai spus că Rusia este pregătită să continue negocierile cu Ucraina privind schimbul de prizonieri de război și a respins acuzațiile Curții Penale Internaționale. Potrivit acestuia, Rusia a scos copiii din zona de conflict, salvându-le viețile.
O delegație sud-africană, vizite la Kiev și Moscova pentru a media conflictul
Pe 16 iunie, o delegație formată din șapte țări africane a prezentat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski un plan de pace în zece puncte. În urma discuțiilor, Volodimir Zelenski a subliniat încă o dată că discuțiile de pace sunt posibile numai după ce Rusia își retrage trupele de pe teritoriul său.
Acest plan a fost prezentat de delegația sud-africană și lui Vladimir Putin pe 17 iunie. În replică, liderul rus le-a oferit o listă de motive pentru care credea că multe dintre propunerile lor sunt greșite și nu vor rezolva conflictul.
Moscova a spus, în repetate rânduri, că orice plan de pace trebuie să cuprindă „noile realități”, mai exact să recunoască anexarea a cinci provincii ucrainene, dintre care pe patru le controlează doar parțial. Această recunoaște reprezină „o linie roșie” pentru Kiev.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova împărtășește „principalele abordări” ale planului african, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat de agențiile de presă ruse ca precizând că planul este „dificil de realizat”. Peskov a mai spus că Putin și-a arătat interesul față de plan, iar Rusia va continua dialogul cu țările africane.