Kremlinul promovează intens vizita lui Putin în Coreea de Nord, a doua de la instalarea sa la putere, în august 1999, insistând asupra primirii grandioase asigurate de regimul condus de Kim Jong-un.
Potrivit unui videoclip, mii de nord-coreeni, printre care mulți copii, au fost mobilizați la Phenian cu baloane și flori în mână pentru a saluta sosirea președintelui rus. O orchestră militară a fost responsabilă de „încingerea” atmosferei la reîntoarcerea lui Putin în Coreea de Nord după aproape 24 de ani. Kim Jong-un, care îl găzduiește pentru prima dată pe Putin, poate fi văzut afișând un zâmbet larg.
La prima sa vizită la Phenian, în 2000, Putin a fost primit de fostul lider nord-coreean, Kim Jong-il, tatăl actualului lider.
Măguliri reciproce
După ceremonia solemnă, Kim Jong-un a declarat că relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia intră într-o „nouă eră de prosperitate” care depășește perioada Războiului Rece. Vladimir Putin a afirmat la rândul său că „apreciază sprijinul” regimului de la Phenian faţă de politica Kremlinului, transmite AFP, potrivit Agerpres.
„Relaţiile dintre ţările noastre intră într-o nouă eră de mare prosperitate care este imposibil de comparat chiar şi cu cea din perioada relaţiilor sovieto-coreene din secolul trecut”, a spus Kim, citat de presa rusă.
„Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene (așa cum se autointitulează regimul acestui stat dictatorial și izolat din nordul Peninsulei Coreene – n.r.) apreciază misiunea importantă şi rolul unei Rusii puternice în menţinerea stabilităţii şi echilibrului în lume”, a adăugat Kim, declarându-şi „sprijinul deplin” faţă de războiul purtat de Putin împotriva Ucrainei.
Coreea de Nord „îşi va întări comunicarea strategică cu Rusia în faţa situaţiei care se complică în lume”, a insistat liderul de la Phenian.
„Acordăm o înaltă apreciere sprijinului dvs. sistematic şi permanent pentru politica rusă, inclusiv în ceea ce priveşte dosarul ucrainean”, a afirmat la rândul său Vladimir Putin, nevoit să strângă alianțele cu alte state autoritare după izolarea sa diplomatică în Occident din cauza războiului declanșat împotriva Ucrainei.
„Parteneriat strategic global”
Putin a anunţat totodată că este „pregătit” un „nou document fundamental” privind relaţiile bilaterale „pe termen lung”.
Potrivit Kremlinului, este vorba de un „acord de parteneriat strategic global” condiţionat de „evoluţia profundă a situaţiei geopolitice din lume”.
Putin a mai spus că „Rusia şi Coreea de Nord sunt legate de decenii de prietenie solidă şi de strânsă vecinătate” şi și-a exprimat speranța că următoarea sa întâlnire cu Kim Jong-un „va avea loc în Rusia, la Moscova”.
Cei doi lideri de stat s-au mai întâlnit în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în aprilie 2019 şi septembrie 2023.
Vizita lui Putin la Phenian „marchează un impuls semnificativ pentru Kim”, un lider izolat pe scena mondială din cauza programului său ilegal de arme și care nu a mai găzduit un oficial străin încă dinainte de declanșarea pandemiei de COVID-19, comentează CNN.
Această vizită are loc în contextul unor tensiuni sporite în Peninsula Coreeană, unde Kim și-a intensificat amenințările și a renunțat la politica de reunificare cu Sudul, notează postul american de televiziune.
Entuziasm mai mare la Phenian decât la Moscova
În schimb, presa de stat din Coreea de Nord insistă pe aprofundarea relațiilor personale dintre cei doi lideri de stat, susținând că au ajuns în punctul de a-și „spune unul altuia cele mai intime gânduri”. Parteneriatul dintre cele două ţări este „un motor menit să accelereze construirea unei noi lumi multipolare”. Vizita lui Putin demonstrează „invincibilitatea şi durabilitatea prieteniei şi unităţii noastre”, scrie agenţia nord-coreeană de stat KCNA.
În același timp, presa de stat din Rusia este mai puțin elogioasă decât cea nord-coreeană și încearcă să prezinte această călătorie drept o „dovadă” precum că Putin nu este un lider de stat izolat din cauza politicii sale. În plus, este concentrată pe contracararea declarațiilor din Occident legate de întrevederea dintre Kim și Putin, acuzându-i pe adversari de „isterie”. Practic, preia discursul oficial semnalat de purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova. O oarecare atenție este acordată și reacției Chinei, sugerând că cea din urmă nu ar da indicii că este deranjată de strângerea relațiilor între Moscova și Phenian.
Pe de altă parte, presa independentă în limba rusă acordă atenție asupra parteneriatului Putin-Kim, semnalând că liderul de la Kremlin are nevoie de rachete și muncitori din Coreea de Nord, în timp ce liderul de la Phenian vrea acces la tehnologii militare și valută.
Cadouri „destul de artistice” pentru Putin
În ceea ce privește cadourile, Interfax scrie că Putin i-a oferit lui Kim o nouă limuzină Aurus (a doua), un set pentru pregătirea și servirea ceaiului și un pumnal. La rândul său, Kim a ținut să-l încânte pe Putin cu o „colecție de opere de artă” cu chipul său. Și totuși, Iuri Ușakov, consilierul de politică externă al lui Putin, nu pare a fi entuziasmat peste măsură. „Sunt cadouri bune, (…) destul de artistice, inclusiv busturi”, a comentat el, citat de Interfax.
Programul include discuţii între cei doi lideri, un concert de gală, o recepţie de stat, salutul gărzii de onoare, semnarea unor documente şi un comunicat pentru mass-media, precizează Interfax, citându-l pe Iuri Uşakov.
Vizită scrutată în Occident
Vizita lui Putin la Phenian este atent următită în Occident. SUA şi aliaţii lor sunt îngrijoraţi că Rusia ar putea să furnizeze ajutor Coreei de Nord pentru programele sale nucleare şi de rachete, interzise prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, şi semnalează că Phenianul livrează deja Rusiei rachete balistice şi scuturi de artilerie pentru a le folosi în Ucraina.
„Ceea ce ne preocupă este aprofundarea relaţiei între aceste două ţări, nu doar din cauza impactului pe care l-ar avea asupra poporului ucrainean, căci ştim că rachete balistice nord-coreene sunt utilizate în continuare pentru a lovi ţinte ucrainene, ci şi pentru că aceasta ar putea avea o anume reciprocitate care ar putea afecta securitatea Peninsulei Coreene”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, citat de AFP, potrivit Agerpres.
Această vizită „arată până în ce punct preşedintele Putin şi Moscova sunt dependente de-acum încolo de ţări autoritare din lumea întreagă. Prietenii lor cei mai apropiaţi şi cei mai mari susţinători ai efortului rusesc de război – război de agresiune – sunt Coreea de Nord, Iranul şi China”, a comentat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniind că Rusia – membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU – „încalcă sancţiunile” decise împotriva Coreei de Nord.
Foto și video: Profimedia