„Să vorbim despre a doua fază a exercițiilor (nucleare – n.r.). Aceasta este legată de participarea directă a prietenilor și colegilor noștri belaruși din sfera militară”, a spus Putin, citat de TASS, o agenție de presă de stat care răspândește narativele Kremlinului.

Lukașenko „acordă o mare atenție problemelor de securitate”, a adăugat liderul de la Kremlin joi seara, după sosirea sa la Minsk.

Belarusul, sub controlul Rusiei

În vara anului trecut, Rusia a instalat arme nucleare tactice în Belarus. Armata belarusă ar putea lansa focoase nucleare cu ajutorul rachetelor Iskander primite în 2022 din partea Rusiei. Ogivele sale tactice au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, suficient pentru a lovi ținte din Ucraina, Polonia sau statele baltice, notează The Moscow Times.

După ce a obținut arme nucleare tactice, Belarusul a adăugat în doctrina sa militară posibilitatea de a le folosi ca răspuns la amenințări externe. Totuși, Putin a spus că armele nucleare tactice instalate în Belarus vor fi sub controlul total al Moscovei.

La începutul lunii mai, Statul Major General al Rusiei a început, din ordinul lui Putin, pregătiri pentru exerciții nucleare tactice lângă granița cu Ucraina. Ministerul belarus al Apărării a anunțat imediat o verificare a lansatoarelor sale de arme nucleare. Exercițiile au început efectiv pe 21 mai.

Kremlinul susține că organizează aceste exerciții ca răspuns la unele declarații din Occident, menționând îndeosebi sugestia președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea susținerii Ucrainei cu soldați.

Retorica nucleară, parte a războiului hibrid dus de Moscova împotriva Occidentului

Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), este puțin probabil ca Moscova și Minskul să lanseze un atac cu arme nucleare tactice.

De asemenea, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a subliniat că această retorică face parte din războiul hibrid total al Rusiei împotriva Occidentului.

„Am văzut amenințări nucleare din partea liderilor ruși cel puțin de la începutul războiului de acum doi ani. Acestea reprezintă o mare iresponsabilitate pentru o superputere nucleară precum Rusia, care are obligația de a acționa cu moderație. Face parte din arsenalul lor de intimidare și presiune psihologică”, a declarat Mircea Geoană într-un interviu acordat pentru El Pais.

„Este un discurs care aprofundează logica intimidării psihologice mai mult decât intențiile reale. Nu vedem nicio amenințare iminentă a Rusiei de a folosi aceste arme. Dar aceste declarații sunt în sine foarte periculoase, pentru că erodează încrederea. Rusia cunoaște consecințele unui astfel de pas”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

 
 

Urmărește-ne pe Google News