„Nu excludem utilizarea Oreșnik împotriva armatei, a instalațiilor militar-industriale sau a centrelor decizionale, inclusiv la Kiev”, a declarat Vladimir Putin, potrivit AFP.
Rusia a folosit o rachetă hipersonică Oreșnik în războiul din Ucraina, pentru prima dată, pe 21 noiembrie 2024. Atacul cu noua rachetă a fost lansat asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei și s-a soldat cu zeci de răniți și clădiri distruse.
După atac, Vladimir Putin a ieșit public și a acuzat Occidentul, în principal SUA și Marea Britanie, de escaladarea războiului din Ucraina prin permisiunea acordată forțelor armate ale Kievului de a folosi rachete americane și britanice în atacuri asupra unor ținte militare din teritoriul rus.
Ce este racheta hipersonică Oreșnik
Racheta Oreșnik a fost concepută pe baza rachetei balistice intercontinentale RS-26 Rubej.
Vladimir Putin a prezentat Oreșnik ca o rachetă balistică hipersonică, capabilă să se deplaseze cu viteza Mach 10 (de zece ori mai mare decât viteza sunetului) pe o distanță de până la 5.000 de kilometri fără a fi interceptată.
RS-26 este o rachetă de 40 de tone care se încadrează în două categorii. În funcție de unghiul din care este declanșată, RS-26 poate fi ICBM (rachetă balistică intercontinentală) sau IRBM (rachetă balistică cu rază intermediară).