Putin, despre SUA: „Nu mai sunt în mințile lor?”
„Au trecut deja trei ore”, a spus, spre final, moderatorul discuției de la clubul Valdai. „Abuzăm deja de timpul președintelui. Puteți pune ultima întrebare?”. Ultima întrebare a venit din Africa de Sud. Întrebarea a vizat discuția despre o nouă lume, multipolară. ”Cum putem face asta?”.
Putin a răspuns: „Hegemonul nu doar trebuie să vorbească, dar și să facă ceea ce spune”, a spus Vladimir Putin, nenumind SUA, dar nominalizând-o imediat prin faptul că s-a referit la dolari. „Dacă sunt mașina de tipărit a lumii, nu-și pot permite orice. Chiar dacă lor nu le pasă de consecințe, de țările din Africa sau din America latină, cum e posibil să iei decizii care să-i afecteze pe toți? Nu mai sunt în mințile lor?”.
Putin: „Luptați pentru salariile voastre! Rusia nu e dușmanul”
„Ce ați spune cetățenilor din Vest, oamenilor obișnuiți, dacă i-ați avea în fața dumneavoastră?”, a fost întrebat președintele rus în finalul conferinței. Președintele Rusiei a avut un mesaj direct: „Luptați pentru salariile voastre!”. „Și nu credeți că suntem dușmanii voștri, Rusia nu a fost niciodată dușmanul voștru”.
De asemenea, el le-a transmis „celor din SUA și din Europa” că nimic din ce li se întâmplă acum nu este rezultatul direct al acțiunilor Rusiei.
„Ce vi se întâmplă acum nu are legătură cu acțiunile Rusiei, ci cu eșecul sistemic al conducerilor voastre. Totul, de la gaz la finanțe, are legătură cu greșelile din țările voastre. Rusia nu e un inamic și niciodată nu a avut intenții rele față de cetățenii din SUA sau din Europa”.
Putin nu l-a avertizat pe Xi despre începerea războiului din Ucraina. „Nu era nevoie, suntem o națiune suverană”
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, răspunzând la o întrebare, că nu l-a informat pe președintele chinez Xi Jinping despre planurile de a lansa o operațiune militară în Ucraina în timpul călătoriei sale din februarie 2022, în China, de la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă. „Nu era nevoie, suntem o națiune suverană”, a explicat el.
El a precizat, de asemenea, că Rusia respectă poziția Chinei cu privire la necesitatea unei reglementări pașnice a conflictului ucrainean.
Putin susține că i-a cerut șefului Gazprom concesii către Moldova pentru plățile de gaze
„În cursul negocierilor cu Republica Moldova, Gazprom a luat o poziţie pragmatică”, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin răspunzând la întrebările de după discursul său.
Președintele rus a povestit că Aleksei Miller, șeful companiei, i-a transmis la Kremlin „preocupările sale cu privire la această problemă”. Putin a spus că i-a cerut lui Miller să răspundă nevoilor părții moldovenești. Șeful Gazprom nu a fost „chiar de acord” cu președintele, a redat Putin, dar i-a ascultat părerea șefului statului.
Aceste declarații vin în contextul în care, din cauza neînțelegerilor de plată, Gazprom a susținut pe tot parcursul lunii septembrie că va opri furnizarea de gaz pentru Republica Moldova. De la 1 octombrie le-a redus cu 30%. Apoi Gazprom și Moldovagaz, compania națională de la Chișinău, s-au înțeles asupra unui nou contract, livrările de gaz continuând.
Putin, despre declarațiile lui Truss despre disponibilitatea de a folosi arme nucleare: „Fata este puțin nebună”
În sesiunea de întrebări de după discurs, s-a adus din nou în discuție posibilitatea unui conflict nuclear. Președintele rus Vladimir Putin a spus că Moscova, făcând declarații despre armele nucleare, răspunde doar amenințărilor altor state.
Președintele rus a spus că „agitația inutilă” de astăzi în jurul amenințărilor nucleare este primitivă. Potrivit lui Putin, Occidentul, care amplifică discuția, caută argumente suplimentare pentru a se opune Rusiei, vrea să-și influențeze aliații și țările neutre.
Vladimir Putin a spus că Rusia nu a spus niciodată nimic despre posibila utilizare a armelor nucleare, ci doar a făcut aluzie la declarațiile liderilor occidentali.
„De exemplu, doamna Liz Truss, fostul prim-ministru al Marii Britanii, a spus direct într-o conversație cu un reprezentant al presei: „Da, Marea Britanie este o putere nucleară, îndatoririle primului ministru includ posibila utilizare a armei nucleare și o voi face, sunt gata pentru asta.” Și nimeni nu a reacționat. „Fata este puțin nebună”, a completat Vladimir Putin.
Președintele rus a spus că acuzațiile Rusiei de bombardarea centralei nucleare Zaporojie sunt absurde, deoarece aceasta este controlată de armata rusă. „Au înnebunit acolo? Noi o controlăm, reprezentanții AIEA sunt acolo, ei văd cu ochii lor de unde vin obuzele”, a spus Vladimir Putin.
Comentând live declarațiile președintelui rus despre faptul că niciodată nu a vorbit despre utilizarea bombei nucleare, ziarul moscovit Kommersant amintește că, pe 21 septembrie, președintele rus a anunțat că, în cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale a Rusiei, vor fi folosite toate mijloacele de protecție disponibile. Putin a subliniat că „acesta nu este o cacealma”.
Pe 26 octombrie, forțele armate ale Federației Ruse au efectuat exerciții pentru a lansa o lovitură nucleară masivă ca răspuns la o lovitură nucleară inamică. Anterior, Statele Unite și aliații săi din NATO au lansat un exercițiu de descurajare nucleară Steadfast Noon de două săptămâni în Europa de Nord.
Putin: „Ceea ce se întâmplă între Rusia și Ucraina este „parțial” un război civil”
„Urmează cel mai important deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus Vladimir Putin. El consideră că marea contradicție a noii ere este aceea că „cei de sus (n.r. elitele) nu pot, cei de de jos (n.r. popoarele) nu vor”.
În privința războiului din Ucraina, președintele Federației Ruse a folosit, pentru prima oară termenul de „război” -„un război civil”.
„Practic, rușii și ucrainenii sunt un singur popor care a ajuns în state diferite după prăbușirea URSS. Ceea ce se întâmplă între Rusia și Ucraina este „parțial” un război civil”, a spus Vladimir Putin.
Tot despre companiile străine plecate, Putin spune că „avem o lege a naționalizărilor, dar nu o folosim în mod deliberat”
Președintele Vladimir Putin a susținut, răspunzând la întrebările din sală, că nu este nevoie de naționalizare în Rusia. „Rusia ar trebui să se bazeze pe condițiile pieței”.
Liderul de la Kremlin a amintit asistenței că Rusia a adoptat o lege care permite naționalizarea proprietăților companiilor străine, „dar nu este folosită în mod deliberat”.
Întrebat dacă l-a dezamăgit cineva dintre ai săi, Putin a negat
La finalul discursului lui Vladimir Putin de la Clubul Internațional de Discuții Valdai, președintele a primit și întrebări. Moderatorul sesiunii, Fyodor Lukyanov, l-a întrebat pe președinte dacă anul acesta s-a întâmplat ceva atât de dezamăgitor în Rusia încât să poată urma concedieri sau schimbări organizaționale.
„Să spun că cineva m-a dezamăgit într-un fel și cineva trebuie dat afară – nu există așa ceva”, a răspuns Vladimir Putin. El a menționat că „schimbările organizaționale sunt întotdeauna necesare”, dar că acțiunile autorităților ruse în acest an de „operațiune specială” nu l-au dezamăgit în niciun fel.
Putin: „Nu are sens ca Rusia să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei”
De asemenea, el a revenit asupra temei armelor nucleare, despre care a avertizat în trecut că vor fi folosite dacă suveranitatea țăriii va fi pusă în pericol.
Acum, Vladimir Putin a spus că doctrina militară a Rusiei definește clar cazurile în care este posibilă utilizarea armelor nucleare. ”Nu avem nevoie de o lovitură nucleară asupra Ucrainei, nu are rost, nici militar, nici politic”, a declarat el.
Liderul de la Kremlin a amintit că există o singură țară din lume care a folosit arme nucleare împotriva unui stat non-nuclear: ”SUA la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”.
”Plecăm puțin, ne întoarcem curând”, susține Putin că au spus companiile occidentale care s-au retras
Președintele rus Vladimir Putin a spus că companiile occidentale au un acord cu managerii ruși rămași în locul lor și că aceste companii vor reveni. Potrivit acestuia, antreprenorii ruși „interceptează” și înlocuiesc toată producția care părăsește piața.
„Noi vorbim cu toți cei care pleacă. Și ei îți șoptesc la ureche: „Plecăm puțin, ne întoarcem curând”. Ei vând proprietăți de miliarde de dolari pentru un dolar. Deci, există un acord că se vor întoarce. Cum ar putea fi altfel?” a spus Putin.
Pe de altă parte, notează ziarul Kommersant, care monitorizează discursul președintelui, chiar acum câteva zile Putin a repetat public că firmele rusești au preluat deja afacerile companiilor vestice care au plecat și le vor dezvolta.
„Omul din popor”
Criza de putere și cea a elitelor din Occident a fost una din principalele teme abordate de liderul de la Kremlin în discursul susținut în fața a 111 experți, politicieni, diplomați și economiști din 41 de țări.
Putin a făcut la referire la propria persoană și la stilul de a conduce și s-a prezentat drept omul simplu, nu exponentul elitelor. El a declarat că „simte subtil pulsul a ceea ce trăiește un om obișnuit”. Potrivit acestuia, el însuși se asociază mai degrabă cu „clasele inferioare” ale societăților decât cu „cei din top”, deoarece părinții lui erau muncitori, iar mama lui nu avea educație.
„Familia mea muncea – tatăl meu absolvise o școală tehnică. Mama mea nu avea studii. Nici măcar medie. A lucrat ca dădacă și ca îngrijitor”, a spus președintele ca răspuns la întrebarea despre segmentul societății cu care se asociază.
Occidentul nu are dreptul să ceară altora „parade de gen și homosexuali”
Președintele rus Vladimir Putin a spus că Occidentul poate propaga valori „ciudate”, dar nu are dreptul să ceară altora să le urmeze. În opinia sa, Occidentul devine rapid o minoritate pe scena mondială.
„Dacă elitele occidentale cred că vor putea să introducă în conștiința poporului lor, în societățile lor, tendințe ciudate, după părerea mea, precum zeci de genuri și parade gay, atunci așa să fie, lăsați-i să facă ceea ce ei! Dar ceea ce cu siguranță nu au dreptul să facă este să ceară altora să urmeze aceeași direcție”, a spus președintele rus în ședința plenară a Clubului Internațional de Discuții Valdai.
Putin crede că Occidentul „se transformă rapid într-o minoritate pe scena mondială”. El a subliniat că această minoritate trebuie tratată cu respect.
„Nici în apogeul Războiului Rece nu ne-am negat culturile”
Putin a afirmat că „cultura anulării” nu permite niciunei gândiri libere să se dezvolte, iar credința în infailibilitatea cuiva este o „stare periculoasă”. Potrivit președintelui rus, chiar și în apogeul Războiului Rece, „nimănui nu i-a trecut niciodată prin cap să anuleze cultura și arta adversarilor”.
„Chiar în apogeul Războiului Rece, în apogeul confruntării dintre sisteme, ideologii și rivalitate militară, nimănui nu i-a trecut niciodată prin cap să nege însăși existența culturii, artei, științei altor popoare și a oponenților lor”, a mai spus Putin. El susține că fenomenul de „cancel culture” blochează circulația ideilor.
Președintele Rusiei n-a făcut nicio referire la „cancelarea” propriei culturi, practicată de regimul său, unde s-a ajuns ca și versurile unora dintre melodii să fie cenzurate de Parchet, dacă, de pildă, ele sunt considerate „defăimătoare” la adresa armatei ruse.
El a citit din discursul disidentul anti-comunist rus Aleksandr Soljenițîn pentru a descrie „superioritatea Occidentului.
„Occidentul este caracterizat de o orbire continuă a superiorității, care susține ideea că toate zonele vaste de pe planeta noastră ar trebui să se dezvolte și să se integreze la sistemele occidentale actuale”, a citat el din scriitorul rus premiat cu Nobelul pentru Literatură în 1970.
Putin a acuzat, de asemenea, Occidentul că folosește sancțiuni economice și „revoluții colorate” împotriva rivalilor, deoarece nu poate concura în mod corect cu puterea economică și politică în creștere a Asiei.
Putin: „Rusia nu va face niciodată ce îi va spune Occidentul”
Putin acuză că Vestul a respins încercările sale de a construi relații bune cu SUA și NATO, pentru că țelul statelor occidentale este de a vulnerabiliza Rusia. Moscova a dorit „să fie prietenă” cu Occidentul și NATO, dar nu a acceptat încercările Statelor Unite, Uniunii Europene și Regatului Unit de a opri Rusia, a susținut el.
Occidentul, spune el, se consideră „excepțional”, iar toți ceilalți sunt „de clasa a doua”. El a menționat că nimeni nu va putea vreodată să dicteze Rusiei reguli pentru că Rusia nu intenționează să se amestece în treburile interne ale altor țări și nu va permite ca valorile occidentale să se impună.
„Elitele occidentale nu au dreptul să-i oblige pe alții să-și urmeze calea”, spune el. „Nimeni nu poate dicta oamenilor noștri cum ar trebui să ne construim societatea.”
Președinte rus a mai afirmat că Rusia nu a considerat niciodată Occidentul dușmanul său și a cerut întotdeauna „traiul în armonie”, dar: „Rusia nu va face niciodată ce îi va spune Occidentul”.
El a adăugat că consideră că SUA au discreditat sistemul financiar internațional folosind dolarul american ca armă. Putin a spus că crede că mișcările altor țări de a reduce dependența de dolarul american în comerțul lor internațional se vor accelera.
Liderul de la Kremlin a subliniat că se gândește constant la soldații ruși care au căzut în Ucraina, dar a spus că Moscova nu a avut de ales decât să lanseze ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”.
Putin a spus că costurile conflictului – inclusiv pentru economia rusă – sunt inevitabile și că Rusia își întărește suveranitatea. De asemenea , a recunoscut că lumea se confruntă cu cel mai periculos deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!