Putin a declarat marţi, la reuniunea anuală a judecătorilor din Rusia, că „hotărârile individuale ale instanţei – CEDO – au avut un caracter deschis politic”. Recent, aceasta a căpătat un „caracter intolerabil”, a mai afirmat liderul de la Kremlin, citat de agenţia rusă de presă Interfax.

„Partizanatul şi părtinirea, oricât de justificate ar fi, sunt în orice caz absolut inacceptabile pentru un sistem judiciar”, a adăugat președintele rus.

Rusia a fost exclusă anul trecut din Consiliul Europei din cauza războiului declanşat de ea împotriva Ucrainei. În consecinţă, cea mai mare ţară din lume ca suprafaţă nu mai este membră a Convenţiei Europene privind Drepturilor Omului, a cărei respectare este garantată de CEDO.

Rusia, condamnată în mod repetat de CEDO pentru nerespectarea drepturilor omului

Cu toate acestea, mai multe mii de cazuri împotriva Moscovei sunt încă în curs de soluţionare la CEDO. Moscova a anunţat deja că nu va respecta aceste hotărâri.

În trecut, CEDO a condamnat Rusia la plata de daune în numeroase cazuri de nerespectare a drepturilor omului şi a drepturilor civile.

Moscova a fost deosebit de iritată de deciziile Curţii de la Strasbourg în cazul Iukos şi al disidentului Aleksei Navalnîi, care o obligau la plata de despăgubiri. În ambele cazuri, instanța internațională a constatat o hotărâre motivată politic din partea tribunalelor ruseşti.

Putin a mai susținut că retragerea Rusiei din CEDO nu va avea ca rezultat o înrăutăţire a situaţiei juridice a cetăţenilor ruşi.

Criticii regimului de la Moscova, pe de altă parte, au denunţat, în ultimul an, înăsprirea semnificativă a legilor represive după începutul invaziei ruse din Ucraina. Cei care au luat atitudine împotriva războiului au fost supuşi uneori unor pedepse draconice, de multe ori fiind condamnați la ani grei de închisoare.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News