La sosirea în Belarus, Putin a declarat că a discutat probleme de cooperare cu Minskul la o reuniune a cabinetului de la Moscova.

„Astăzi și mâine vom discuta despre toate acestea, inclusiv despre problemele de securitate, cărora le-am acordat o atenție considerabilă. Sunt multe lucruri de discutat. Totul este stabil și merge bine pentru noi”, a spus liderul de la Kremlin, citat de agențiile de presă rusești.

O parte dintre discuții se va concentra și pe „participarea directă a prietenilor și colegilor noștri belaruși din sfera militară” la execițiile cu arme tactice, a mai spus Putin.

Belarusul va lua parte la exerciții de pregătire pentru lansarea armelor, care sunt focoase nucleare mai mici destinate utilizării pe câmpurile de luptă.

Ministerul rus al Apărării a transmis săptămâna aceasta că forțele Moscovei au început prima etapă a exercițiilor de simulare a pregătirii pentru lansarea de arme nucleare tactice.

Rusia a legat aceste exerciții de ceea ce numește „declarații militante” ale oficialilor occidentali, inclusiv ale președintelui francez Emmanuel Macron, despre care a spus că reprezintă o amenințare la adresa securității sale. Liderul de la Paris a declarat că nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.

Experții spun că exercițiile sunt concepute ca un semnal de alarmă prin care Putin vrea să descurajeze Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina.

Kievul a primit arme și informații de la partenerii din Vest, dar aceștia au evitat să trimită propriile trupe în Ucraina.

La începutul războiului, în februarie 2022, Minskul a sprijinit Moscova, forțele ruse intrând în Ucraina de pe teritoriul belarus în timpul ofensivei lor inițiale împotriva Kievului. Însă nici Lukașenko nu a trimis militari pe front.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News