Acordul se va număra printre o serie de documente pe care Lukașenko și Putin urmează să le semneze la Minsk, cu ocazia a 25 de ani de la fondarea Uniunii Statale Rusia-Belarus.
„Acoperim subiecte de securitate statală, publică, economică, vorbind despre asigurarea stabilităţii în dezvoltarea economiilor noastre”, a declarat viceministrul belarus de externe Igor Nazaruk, citat de RIA Novosti.
„Acesta este conceput pentru a lua în considerare condiţiile externe schimbate, când lumea trece la o ordine mondială policentrică”, a adăugat el, precizând că este vorba despre un acord „istoric”.
RIA Novosti, o agenție de presă aflată în slujba Kremlinului, nu oferă detalii despre așa-numitul pact de securitate.
În calitate de lider de stat, Lukaşenko a condus autoritar Belarusul în ultimele trei decenii şi a fost un aliat loial al lui Putin, permiţând ca teritoriul țării sale să fie folosit ca rampă de lansare pentru invazia rusă la scară largă în Ucraina, în 2022.
Invazia din Ucraina a fost urmată de o activitate militară intensă şi de exerciţii comune ale forţelor aeriene ruse şi cele belaruse, ceea ce a generat temeri precum că regimul de la Minsk s-ar putea pregăti pentru un rol mai activ în susținerea agresiunii ruse. În plus, Rusia a depozitat în Belarus arme nucleare strategice, o premieră după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991.
Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 70 de ani, se pregătește să conducă pentru încă cinci ani Belarusul în baza unor așa-zise alegeri prezidențiale pe care le-a convocat pentru 26 ianuarie și în cadrul cărora candidează ca „independent”.