„Credem că Putin și Gerasimov sunt implicați în decizii tactice la nivelul pe care îl așteptăm în mod normal de la un colonel sau brigadier”, a declarat o sursă militară cu referire la situația de pe frontul din estul Ucrainei.

Coloneii sau brigadierii din armate precum cele americane sau britanice se ocupă în special de coordonarea unei brigade, unitate militară formată din mai multe batalioane. Armata rusă operează prin trimiterea unor grade mai mici pe linia de front, spre deosebire de generalii armatelor vestelor, dar eșecurile înregistrate de soldații ruși în cele aproape trei luni de război au obligat și generalii ruși să vină mai aproape de linia frontului și s-a soldat cu decesul a 12 dintre aceștia.

„Un șef de stat ar trebuie să aibă lucruri mai bune de făcut decât să ia decizii militare. Ar trebuie să stabilească strategia politică în loc să se ocupe de decizii de zi cu zi”, a declarat Ben Barry, fost brigadier în armata britanică.

Soldații ruși nu au reușit până acum să facă progrese semnificative în Donbas, unde operațiunile armatei ruse s-au concentrat în ultima lună. Tentativa de săptămâna trecută de a trece râul Doneț s-a lovit de pierderea a aproximativ 70 de vehicule ruse și cu pierdea echipamentului unui întreg batalion, potrivit estimărilor făcute pe baza imaginilor surprinse pe câmpul de luptă.

În plus, eșecul acestei tentative a făcut în premieră mai mulți comentatori ruși să critice „incompetența armatei ruse” pe platformele unde sunt urmăriți de zeci de mii de cetățeni ruși, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, într-un rar gest de disidență.

În prezent, soldații ruși cresc treptat asaltul orașului Severodonețk, un oraș industrial cu o populație de 100.000 de locuitori înainte de război, după ce efortul de a încercui complet Donbas a eșuat.

Institutul pentru Studiul Războiului afirmă că „forțele ruse au abandonat obiectivul de a finaliza o încercuire completă a forțelor ucrainene de la orașul Donețk până în Izium” în favoarea capturării întregii regiuni Luhansk, unde se află și orașul Severodonețk.

Konrad Muzyka, fondatorul Rochan Consulting, specializată în studierea informațiilor din sursă deschisă, precizează că preluarea de către ruși a controlului în Severodonețk va necesita câteva săptămâni. „Moscova nu are forța armată și echipamentul la un nivel la care să preia cu ușurință orașul”, a transmis analistul.

În schimb, după aproape trei luni de război, se înmulțesc vocile care spun că Ucraina se îndreaptă spre o victorie. Tony Radakin, comandantul Forțelor Armate britanice, a afirmat că Putin a dorit să „subjuge întreaga Ucraină” și să „impună propria conducere asupra țării” și a eșuat.

Anterior, secretarul general al NATO și-a exprimat duminică încrederea că Kievul ar putea câștiga războiul împotriva Rusiei. Jens Stoltenberg a subliniat că invazia Rusiei nu decurge conform planului și că încercarea acesteia de a cuceri regiunea Donbas din estul țării a „stagnat”.

Iar în Ucraina, generalul-maior Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare, a estimat că războiul va ajunge la un punct de cotitură în luna august și se va încheia până la sfârșitul anului, cu o victorie ucraineană.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News