Cuprins:
Elon Musk a devenit în acest an un susţinător important al campaniei electorale a candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, şi ar putea avea un rol în administraţia Trump în cazul în care acesta ar câştiga alegerile prezidențiale programate pe 5 noiembrie în SUA.
Îngrijorări la Washington
În timp ce administrația actuală de la Washington şi aliaţii săi l-au izolat pe Putin în ultimii ani din cauza invaziei la scară largă din Ucraina, dialogul lui Musk ar putea semnala o nouă recunoaştere ca interlocutor a liderului rus şi ar putea ajuta la dorinţa exprimată de Trump de a încheia o înţelegere cu el cu privire la subiectele majore de dezacord, precum războiul din Ucraina.
În acelaşi timp, aceste contacte secrete ridică potenţiale probleme de securitate naţională în rândul unor oficiali americani, dat fiind rolul lui Putin, văzut ca unul dintre principalii adversari ai SUA, notează WSJ.
Elon Musk a creat legături de afaceri strânse cu armata şi agenţiile de informaţii americane, ceea ce îi oferă o vizibilitate unică asupra unora dintre cele mai sensibile programe spaţiale ale SUA și nu numai. SpaceX, care operează serviciul Starlink, a câştigat un contract clasificat de 1,8 miliarde de dolari în 2021 şi este principalul lansator de rachete pentru Pentagon şi NASA. Musk are o autorizaţie de securitate care îi permite accesul la anumite informaţii clasificate, subliniază cotidianul american.
Un secret bine păstrat
Contactele lui Musk cu liderul de la Kremlin și cu alți oficiali ruși par să fie un secret bine păstrat. Mai mulţi oficiali de la Casa Albă au declarat că nu ştiau despre acestea. Subiectul este extrem de sensibil, având în vedere implicarea crescândă a lui Musk în campania lui Trump şi apropierea alegerilor prezidenţiale din SUA.
Musk nu a răspuns la solicitările de comentarii. În schimb, miliardarul a calificat în trecut drept „absurde” criticile potrivit cărora ar fi un admirator al lui Putin şi a susținut că societăţile sale „au făcut mai mult decât oricine pentru a submina Rusia”.
O persoană la curent cu discuţiile a declarat că administrația federală a SUA se confruntă cu o dilemă, deoarece este foarte dependentă de tehnologiile miliardarului. SpaceX lansează pe orbită sateliţi esenţiali pentru securitatea naţională şi este compania pe care NASA se bazează pentru a transporta astronauţii la şi de la Staţia Spaţială Internaţională.
„Nu ne plac”, a spus această persoană, referindu-se la contactele dintre Musk şi Putin. Cu toate acestea, administraţia nu a ridicat nicio alertă cu privire la posibile încălcări ale securităţii de către Musk.
Rusia neagă, ca întotdeauna
Purtătorul de cuvânt al al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că singura comunicare pe care liderul de la Kremlin a avut-o cu Elon Musk a fost o convorbire telefonică în care cei doi au discutat despre „spaţiu, precum şi despre tehnologiile actuale şi viitoare”. În afară de aceasta, Peskov a spus că nici Putin și nici alți oficiali de la Kremlin nu au purtat conversaţii regulate cu Musk.
O purtătoare de cuvânt a campaniei lui Trump l-a numit pe Musk „un lider de afaceri unic într-o generaţie” şi a spus că „birocraţia federală distrusă ar putea beneficia cu siguranţă de ideile şi eficienţa sa”.
„În ceea ce îl priveşte pe Putin”, a continuat purtătoarea de cuvânt, „există un singur candidat în cursă sub care Putin nu a invadat o altă ţară, şi acesta este preşedintele Trump”. „Preşedintele Trump a spus de mult timp că va restabili politica sa externă de pace prin forţă pentru a descuraja agresiunea Rusiei şi a pune capăt războiului din Ucraina”, a insistat ea.
Leșin după un prânz plin de vodcă la Moscova
Musk ar fi de mult timp fascinat de Rusia şi de programele sale spaţiale şi de rachete. Biografia sa, scrisă de Walter Isaacson, spune că omul de afaceri a călătorit la Moscova în 2002 pentru a negocia achiziţionarea de rachete pentru programul său spaţial în curs de dezvoltare, dar şi-a pierdut cunoştinţa în timpul unui prânz plin de vodcă. În cele din urmă, afacerea a eşuat, deşi gazdele din Rusia i-au oferit o sticlă de vodcă cu chipul său suprapus peste un desen al planetei Marte.
Conversaţiile miliardarului cu Putin şi cu oficiali de la Kremlin evidenţiază înclinaţia sa crescândă de a se extinde dincolo de afaceri şi de a intra în geopolitică. El s-a întâlnit de mai multe ori şi a discutat despre afaceri şi cu președintele argentinian Javier Milei, precum şi cu fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, pe care l-a apărat într-o aprigă dezbatere online.
În octombrie 2022, Elon Musk a declarat public că a vorbit o singură dată cu Vladimir Putin. El a spus pe X că discuţia a fost despre spaţiu şi că a avut loc în jurul lunii aprilie 2021.
Dar au urmat mai multe conversaţii, inclusiv cu alţi oficiali ruşi de rang înalt, după 2022 şi în acest an. Unul dintre oficiali a fost Serghei Kirienko, prim-adjunct al şefului de cabinet al lui Putin, au declarat două surse. Ce au discutat cei doi nu este clar, menţionează WSJ.
Luna trecută, Departamentul de Justiţie al SUA a declarat că Kirienko a creat 30 de domenii de internet pentru a răspândi dezinformarea rusă, inclusiv pe reţeaua X al lui Musk. Aceastea erau menite să erodeze sprijinul pentru Ucraina şi să manipuleze alegătorii americani în sensul dorit de Kremlin înainte de alegerile prezidenţiale.
De la „Rezistă Ucraina” la favoruri pentru Putin
Odată cu lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022, Musk a făcut la început declaraţii publice ferme de sprijin pentru țara atacată. El a postat pe X, Twitter la acea vreme: „Hold Strong Ukraine” (Rezistă, Ucraina). La scurt timp după aceea, el l-a provocat în glumă pe Putin la o luptă unu la unu pentru „Україна” („Ucraina”), denumirea ţării în limba ucraineană. A continuat prin donarea câtorva sute de terminale Starlink Ucrainei. Până în iulie 2022, aproximativ 15.000 de terminale ofereau acces gratuit la internet în zone întinse ale Ucrainei distruse de atacurile ruseşti.
Mai târziu în acelaşi an, opinia lui Musk cu privire la conflict a părut să se schimbe. În septembrie, agenţii militari ucraineni nu au putut utiliza terminalele Starlink pentru a ghida dronele maritime în vederea atacării unei baze navale ruseşti din Crimeea. Ucraina a încercat să îl convingă pe Musk să activeze serviciul Starlink în zonă, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Compania sa spaţială a extins restricţiile privind utilizarea Starlink în operaţiunile ofensive ale Ucrainei. Musk a declarat ulterior că a făcut această mişcare deoarece Starlink este destinat utilizărilor civile şi că el crede că orice atac ucrainean asupra Crimeei ar putea declanşa un război nuclear.
Alunecarea tot mai clară spre Rusia
Mai târziu, în 2022, Musk a început să discute în mod regulat cu „ruşi de nivel înalt”, potrivit unei persoane familiarizate cu interacţiunile. La momentul respectiv, Kremlinul a exercitat presiuni asupra afacerilor lui Musk şi „ameninţări implicite la adresa sa”, a declarat persoana respectivă.
În octombrie 2022, Musk a propus o cale spre „pace” care conținea aspecte favorabile Kremlinului. Mai exact, miliardarul american era de acord cu continuarea ocupaţiei ruse în peninsula Crimeea şi cu declararea Ucrainei drept stat neutru, care să nu adere niciodată la NATO.
O sursă actuală şi o fostă sursă de informaţii au declarat că Musk şi Putin au continuat să aibă contacte de atunci. Între timp, Musk și-a intensificat criticile la adresa ajutorului militar american acordat Ucrainei și s-a implicat în campania electorală din SUA de partea lui Trump.
Starlink pentru rușii de pe front?
În ultimul an, interesele lui Musk şi ale Rusiei s-au suprapus tot mai mult. În afară de utilizarea X de către Rusia pentru dezinformare şi de opoziţia declarată a lui Musk faţă de ajutorul acordat Kievului, oficialii de la Kiev au declarat la începutul acestui an că forţele ruse care ocupă zonele estice şi sudice ale Ucrainei au început să utilizeze Starlink pentru „comunicaţii sigure” între ele şi pentru a extinde raza de acţiune a dronelor lor.
De asemenea, trupele ruse au început să utilizeze la scară largă terminalele Starlink, aduse prin ţări terţe, subminând unul dintre puţinele avantaje ale Ucrainei pe câmpul de luptă. Musk a declarat pe X că, din cunoştinţele sale, niciun terminal nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei şi că terminalele nu ar funcţiona în interiorul Rusiei.
Oficialii de la Pentagon au dat asigurări că armata americană colaborează cu Ucraina şi cu Starlink pentru a rezolva problema şi au descris SpaceX drept un partener important în aceste eforturi. Persoane familiarizate cu situaţia au precizat că este dificil să se verifice cine foloseşte Starlink în Ucraina.
Starlink a transmis pe X că, atunci când SpaceX află despre informaţii conform cărora părţi neautorizate folosesc serviciul, investighează şi poate întrerupe accesul.
Platformă de difuzare pentru propaganda rusă
La începutul acestui an, Musk i-a acordat timp de emisie lui Putin şi propagandei sale cu privire la SUA şi Ucraina difuzând pe X un interviu de două ore luat de controversatul jurnalist american Tucker Carlson. În acel interviu, Putin a spus că este sigur că Musk „este o persoană inteligentă”.
„Pe Elon Musk nu-l opreşte nimeni, el va face ceea ce crede că trebuie să facă”, a spus Putin. „Trebuie să găsiţi un teren comun cu el, trebuie să căutaţi unele modalităţi de a-l convinge”, a adăugat liderul rus.
Ajutor de la Putin pentru Xi prin intermediul lui Musk
În afară de Ucraina, Kremlinul i-ar fi cerut favoruri lui Musk și în privința Taiwanului. Conform surselor, la sfârşitul anului trecut, Kremlinul i-a solicitat pentru prima dată lui Musk să nu activeze Starlink deasupra Taiwanului. Cererea a fost făcută ca o favoare pentru China, pe care Rusia se baza din ce în ce mai mult pentru comerţ şi pentru a ocoli sancţiunile, dezvăluie un fost ofiţer rus de informații. Un reprezentant al Ambasadei Chinei la Washington a declarat că nu este la curent cu detaliile şi nu poate comenta.
Starlink nu a obţinut niciodată permisiunea de a oferi servicii de internet în Taiwan, al cărui guvern impune restricţii operatorilor de satelit din afara Taiwanului. Taiwanul figurează în prezent ca „în curând” pe harta Starlink a locurilor în care oferă servicii.
În campanie pentru Trump
În primele luni ale acestui an, Musk a declarat că se va abţine să susţină vreun candidat la preşedinţie, dar a purtat conversaţii private asupra modalităților prin care ar putea contribui pentru realegerea lui Donald Trump, președinte în perioada 2017-2021. În cele din urmă, Musk l-a susţinut public începând din luna iulie.
Omul de afaceri a declarat că intenţionează să aloce până la 45 de milioane de dolari pe lună unui nou super comitet de acţiune politică, în parte pentru a reuşi, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Efortul a inclus angajarea unor armate de agitatori pentru a căuta alegători în statele în care se duc bătăliile.
De atunci, Trump a declarat că intenţionează să îl pună pe Musk în fruntea unei „comisii pentru eficienţa guvernului”. Cei doi vorbesc des, scrie WSJ.
Fotografii: Hepta