UPDATE ora 17.15: Vladimir Putin a declarat, într-o conferință de presă susținută alături de Erdogan la finalul discuțiilor, că Moscova este pregătită să revină la acordul privind cerealele imediat după ridicarea restricțiilor la exportul de produse agricole rusești impuse de Occident, potrivit Kommersant.

„Aș dori să reiterez poziția noastră: vom fi gata să luăm în considerare posibilitatea de a reînvia acordul de cereale de îndată ce toate solicitările privind ridicarea restricțiilor asupra exportului de produse agricole rusești sunt îndeplinite”, a spus Putin.

„Așa cum am mai spus, pur și simplu am fost forțați să luăm această decizie”, a spus Putin, referindu-se la retragerea din acord.

„Țările occidentale au blocat și continuă să blocheze punerea în aplicare a acordului de cereale”, a continuat Putin.

La rândul său, Erdogan a remarcat că Ucraina „trebuie să-și îmbunătățească poziția față de Rusia” în ceea ce privește acordul cu cereale.

În schimb, Putin a dezvăluit că Rusia se află într-un stadiu avansat de încheiere a unui acord de furnizare de cereale gratuite cu șase națiuni africane.

„Rusia este pregătită să furnizeze până la 1 milion de tone de cereale la un preț preferențial prin Turcia către cele mai sărace țări, mizând pe ajutorul Qatarului. Aproape că s-au ajuns la acorduri cu șase țări africane, livrările vor începe în 2-3 săptămâni”, a declarat președintele rus.

Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”
Recomandări
Generalul Vasile Milea, „eroul” care a ordonat reprimarea Revoluției la Timișoara. „Sinuciderea a fost practic o încercare de autorănire”

UPDATE ora 16.25: Prima parte a discuțiilor dintre Putin și Erdogan a fost „foarte constructivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, nu este planificată semnarea niciunui document după discuțiile celor doi lideri la Soci.

UPDATE ora 14:11: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că cea mai importantă problemă în discuțiile sale de luni cu Vladimir Putin este coridorul de export de cereale din Ucraina, relatează The Guardian.

„Cel mai important pas la care toată lumea se uită astăzi în relațiile dintre Turcia și Rusia este coridorul de cereale. Cred că mesajul de la conferința de presă va fi un pas foarte important, în special pentru țările subdezvoltate din Africa”, a spus liderul turc.

UPDATE ora 13:37: Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Recep Erdogan a început. Președintele rus l-a întâmpinat pe liderul de la Ankara și a confirmat că intenționează să discute cu acesta despre problema livrărilor de cereale, adăugând că „nu vor ocoli problemele” legate de acțiunile militare.

„Bineînțeles, nu vom ignora problemele legate de criza ucraineană”, a declarat președintele rus, dând startul discuțiilor, relatează agenția rusă de presă de stat Tass.

Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România
Recomandări
Adevărata revoluție. Cei zece pași care chiar ar schimba România

„Știu că intenționați să ridicați problema unui acord privind cerealele, suntem deschiși la negocieri pe această temă”, i-a spus Putin lui Erdogan.

„Bineînțeles, am făcut multe pentru a [rezolva] situația din Siria, știu cât de sensibilă este această problemă pentru Republica Turcia, suntem alături de voi”, a continuat Putin.

„Am făcut progrese și sper că vom finaliza în curând negocierile privind crearea unui hub de gaz în Turcia, pentru a face situația energetică din regiune mai stabilă și mai echilibrată”, a mai declarat Vladimir Putin, citat de Kommersant.

UPDATE ora 13:20: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ajuns luni, 4 septembrie, în stațiunea rusă Soci, de la Marea Neagră, unde urmează să aibă o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, relatează presa de stat turcă, citată de The Guardian.

În deplasara sa la Soci, Erdogan este însoțit de o delegație numeroasă din care fac parte miniștrii turci ai apărării, afacerilor externe, energiei și finanțelor, a precizat agenția de știri de stat Anadolu.

Liderul de la Ankara va da declarații scurte înaintea întâlnirii cu Putin, iar la finalul acesteia va avea loc o conferință de presă, potrivit biroului prezidențial turc său, relatează AFP.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

***

Știre inițială: Întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan va avea loc luni, 4 septembrie, în stațiunea rusă Soci, de la malul Mării Negre, potrivit unui anunț făcut săptămâna trecută de Kremlin.

Cei doi lideri de stat vor discuta luni despre reluarea acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, la timp pentru recolta de toamnă, după ce Rusia s-a retras în luna iulie din acest acord, potrivit News.ro.

Şeful de stat turc speră să folosească aceste discuţii privind transportul de cereale ucrainene ca o trambulină pentru negocieri de pace mai ample între Kiev şi Moscova.

Erdogan este unul dintre puţinii lideri NATO care păstrează relaţii bune cu Vladimir Putin. Relaţia lor strânsă, dar uneori turbulentă pare să se fi consolidat de când Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022.

Decizia lui Putin, prin care a redus și a amânat plăţile Turciei pentru gazul rusesc, a contribuit la atenuarea efectelor crizei economice.

La rândul său, Turcia a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi a devenit o destinaţie importantă pentru ruşii care doresc să aibă acces la o serie de produse şi servicii.

Cu toate acestea, Erdogan l-a iritat pe omologul său rus atunci când a furnizat arme Ucrainei şi a susținut ambiţiile acestei ţări de a adera la NATO.

Kremlinul a fost în special furios după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a repatriat în iulie mai mulţi comandanţi ucraineni. Aceștia trebuiau să rămână în Turcia până la sfârşitul conflictului, conform unui acord între Moscova şi Kiev.

Vizita președintelui Erdogan în Rusia, pregătită de șeful diplomației turce printr-o vizită la Moscova

În iulie, Rusia s-a retras din acordul care permitea transportul pe mare al cerealelor ucrainene, crucial pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial. Statul rus a acuzat atunci Occidentul că împiedică propriile exporturi de cereale şi îngrăşăminte pe piața internațională prin sancțiunile aplicate.

De atunci, Rusia a ameninţat că va ataca navele care părăsesc porturile ucrainene din Marea Neagră.
De asemenea, şi-a intensificat bombardamentele asupra infrastructurilor portuare ucrainene, scrie News.ro.

Șeful diplomaţiei turce, Hakan Fidan, s-a deplasat joi la Moscova pentru a pregăti vizita preşedintelui său, unde a declarat că „există acum un proces bazat pe o mai bună înţelegere şi un răspuns mai bun la cererile Rusiei”.

Soluţia la problema transportului de cereale prin Marea Neagră „depinde de respectarea promisiunilor ţărilor occidentale”, a declarat Erdogan la începutul lunii august, referindu-se la cererile Moscovei.

Ucraina depinde în prezent de rutele terestre şi de un port fluvial de mică adâncime pentru livrările sale, ceea ce limitează considerabil volumul de cereale exportate.

Propunerea ONU de reluare a acordului privind exporturile de cereale ucrainene, respinsă de ruși

Ucraina a trimis recent patru nave pentru a testa o nouă rută de transport maritim care intră doar puţin în apele internaţionale şi le urmează în mare parte pe cele controlate de membrii NATO – şi, prin urmare, este mai puţin predispusă la atacuri ruseşti.

La rândul său, Moscova a prezentat propria propunere bazată pe trimiterea de produse alimentare gratuite în Africa şi de cereale la preţuri reduse pentru procesare în Turcia, datorită unei contribuţii financiare din partea Qatarului.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins o nouă propunere a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de reluare a acordului privind exporturile de cereale ucrainene.

SUA au anunțat la finele lunii august că vor discuta cu România și Republica Moldova pe tema folosirii rutei Dunării ca rută alternativă prin care să aibă loc exporturile de cereale ale Ucrainei.

Foto: Profimedia

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (32)

Simona.T   •   05.09.2023, 09:34

Nimic concret..

chiruleonard   •   05.09.2023, 08:52

aha, ok :)

laurlaur2180   •   05.09.2023, 08:04

Discutii fara finalizare

Vezi toate comentariile (32)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
FANATIK.RO
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Unica.ro
Fotografie unică cu Mihaela Rădulescu la Revoluție, urcată pe tanc! Cum arăta diva în 1989. 'Eram blondă, tunsă periuță. Voiam să intru în diplomație'. Imagini de colecție / FOTO
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Observatornews.ro
Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei
HOROSCOP
Horoscop 23 decembrie 2024. Leii au ocazia să contribuie la restabilirea armoniei în mediul de la serviciu, cu condiția să nu se bazeze doar pe ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI