Cuprins:
„Sunt gata să fac asta, desigur. În orice moment”, a spus președintele rus, precizând că nu a mai vorbit cu dl Trump «de mai bine de patru ani».
Această lungă conferință în direct, deși atent pusă în scenă, a fost una dintre rarele ocazii pentru jurnaliști și cetățenii țării de a-i adresa președintelui rus întrebări sensibile.
Conferința, care în acest an a durat aproape 4 ore și 30 de minute și s-a încheiat în jurul orei 13:40 GMT, a avut loc cu o lună înainte ca imprevizibilul Donald Trump să revină la Casa Albă.
Republicanul, deja președinte din 2017 până în 2021, a promis în repetate rânduri să aducă pacea în Ucraina „în 24 de ore” și a cerut o „încetare imediată a focului” și discuții. Dar neclaritatea din jurul planului său provoacă îngrijorare în Ucraina.
„Dacă ne vom întâlni vreodată cu președintele ales Trump, sunt sigur că vom avea multe de discutat”, a declarat Vladimir Putin.
Putin anunță progrese în Ucraina
Vladimir Putin a asigurat că Rusia este pregătită pentru „dialog” cu Ucraina, dar numai pe baza „realităților de pe teren”, un mod de a spune că țara sa nu va restitui teritoriile cucerite.
El a respins orice armistițiu care ar permite armatei ucrainene să „ia o pauză” și să se reînarmeze.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care s-a opus mult timp cu fermitate negocierilor, și-a nuanțat recent poziția, dar cere Occidentului garanții solide de securitate.
Vladimir Putin și-a arătat joi încrederea afirmând că situația „se schimbă radical” pe frontul din Ucraina, unde trupele sale „avansează într-un ritm nemaiîntâlnit” din primele luni ale anului 2022.
Pe de altă parte, președintele Putin a recunoscut că nu știe când armata sa va reuși să scoată forțele ucrainene din regiunea rusă Kursk, unde acestea ocupă încă câteva sute de kilometri pătrați, în pofida încercărilor trupelor ruse, susținute potrivit Kievului de soldați nord-coreeni, de a le disloca.
„Îi vom învinge cu siguranță”, i-a asigurat totuși președintele rus.
Această ofensivă, cea mai mare pe teritoriul Rusiei de la al Doilea Război Mondial, este o sursă de jenă pentru Kremlin, care vrea să convingă populația că conflictul din Ucraina nu are niciun impact asupra vieții de zi cu zi a rușilor.
Dacă ar fi fost să o ia de la capăt, Vladimir Putin ar fi lansat ofensiva împotriva vecinului său „mai devreme”, a spus el, sugerând că Rusia ar fi trebuit să fie mai bine pregătită.
Liderul de la Kremlin a propus un „duel” cu Occidentul
Vladimir Putin și-a lăudat de asemenea noua rachetă „Oreșnik”, o „armă modernă” care poate transporta o încărcătură nucleară și lovi la mii de kilometri distanță.
Armata rusă a folosit-o pentru prima dată la 21 noiembrie împotriva orașului ucrainean Dnipro, prezentând-o ca un răspuns la recentele atacuri ucrainene împotriva teritoriului rus cu rachete americane și britanice.
De atunci, președintele rus a amenințat că va lovi Kievul și chiar direct țările occidentale care înarmează Ucraina.
Joi, Vladimir Putin a propus Occidentului un „duel high-tech al secolului XXI” între Oreșnik-ul rusesc și sistemele lor de apărare aeriană.
„Lăsați-i să stabilească o țintă. Să spunem Kiev”, a spus el. „Vom lansa un atac acolo și vom vedea ce se întâmplă”.
Siria nu este o „înfrângere”
Într-o altă problemă internațională importantă, Putin a declarat despre căderea lui Bashar al-Assad în Siria, un aliat apropiat al Moscovei, că nu a fost o „înfrângere” pentru Rusia, care a evitat crearea unei „enclave teroriste”.
Cu toate acestea, soarta celor două baze militare rusești din Siria, care sunt cruciale pentru operațiunile rusești în Marea Mediterană, este încă în aer.
Vladimir Putin a declarat că nu l-a văzut încă pe Bashar al-Assad, care s-a refugiat în Rusia împreună cu familia sa, dar că „intenționează” să discute cu el.
De asemenea, el a cerut Israelului să își retragă trupele de pe „teritoriul sirian”, acestea fiind desfășurate într-o zonă tampon controlată de ONU care separă cele două țări pe Înălțimile Golan.
Pe plan intern, liderul rus a criticat serviciile sale speciale pentru că nu au reușit să împiedice asasinarea marți a generalului rus Igor Kirillov, care a fost ucis într-o explozie la Moscova, revendicată de Kiev.
„Nu trebuie să permitem astfel de eșecuri”, a insistat el.
Liderul a recunoscut, de asemenea, că inflația galopantă din Rusia, de 8,9% în noiembrie potrivit cifrelor oficiale, este un „semnal îngrijorător”.
După ce a rezistat bine în ultimii trei ani, economia rusă dă semne de slăbiciune, cu rate ale dobânzii în creștere care împiedică întreprinderile, o rublă slăbită și o perspectivă sumbră pentru 2025.
Situația economică este „stabilă”, a încercat totuși să ne convingă Vladimir Putin în această emisiune urmărită de milioane de ruși.