Adresându-se liderilor alianței militare a fostelor state sovietice dominate de Rusia, Putin a spus că extinderea NATO este folosită de Statele Unite într-un mod „agresiv” pentru a agrava o situație de securitate globală deja dificilă.

„Dar extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu va provoca cu siguranță răspunsul nostru”, le-a spus Putin. „Care va fi acesta (răspunsul) – vom vedea ce amenințări sunt create pentru noi”, a declarat Putin. „Se creează probleme fără niciun motiv. Vom reacționa în consecință”.

Vladimir Putin, la putere în Rusia din 2000, a citat în repetate rânduri extinderea post-sovietică a alianței NATO spre est, spre granițele Rusiei, drept motiv pentru conflictul din Ucraina.

Rusia a oferit puține indicii specifice despre ce va face ca răspuns la extinderea NATO. Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, fostul președinte Dmitri Medvedev, a declarat luna trecută că Rusia ar putea desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în exclava rusă Kaliningrad, la Marea Balitică, dacă Finlanda și Suedia se aderă la NATO.

Suedia și Finlanda au fost ambele neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a se alătura NATO ar fi una dintre cele mai mari schimbări aduse arhitecturii de securitate a Europei timp de decenii, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice în regiunea nordică, de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie.

Președintele finlandez Sauli Niinisto, care a vorbit sâmbătă cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat că conversația lor a fost echilibrată și nu a conținut nicio amenințare. „A confirmat că el crede că este o greșeală. Nicio amenințare. În totalitate, discuția a fost foarte, aș putea spune, calmă și rece”, a spus Niinisto.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News