Potrivit sursei citate, se crede că este puțin probabil ca Alexander Lukașenko să facă o mișcare atât de îndrăzneață fără aprobarea liderului de la Kremlin, știut fiind faptul că dictatorul din Belarus se bazează puternic pe sprijinul lui Putin din punct de vedere economic, militar și politic.

Despre acest scenariu scrie și Deutsche Welle: „Lukaşenko nu întreprinde nimic fără aprobarea Kremlinului, consideră la unison şefii de stat şi de guvern europeni”.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a declarat luni, 24 mai, că este „foarte dificil să credem că acest tip de acțiune ar fi putut fi întreprinsă fără cel puțin acordul autorităților de la Moscova”. Raab a adăugat însă că nu există dovezi ferme ale implicării Rusiei.

„Bielorusia nu ar fi deturnat un avion al UE fără aprobarea Rusiei”, a scris pe Twitter istoricul american Timothy Snyder, de la Universitatea Yale.

În timp ce liderii mondiali au denunțat acțiunile Belarusului, Rusia continuă să ofere sprijin Belarusului în urma incidentului și a respins suspiciunile de implicare în deturnarea avionului ca „rusofobie obsesivă”.

Zborul Ryainair, care se deplasa din Grecia către Lituania, a fost deturnat după o alarmă falsă cu bombă și a fost escortat în Minsk de un avion de luptă. După aterizarea forțată, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

În timp ce secretarul de stat Antony Blinken a condamnat duminică, 23 mai, guvernul din Belarus pentru „actul sumbru și șocant”, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a apărat acțiunile Belarusului ca „rezonabile”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat de ipocrizie țările occidentale, într-o postare pe Facebook: „Este șocant faptul că Occidentul numește incidentul din spațiul aerian din Belarus «șocant»”.

În tot acest context, administrația Biden a evitat să facă acuzații explicite. Întrebat dacă SUA cred că Rusia a jucat un rol în deturnarea avionului la Minsk și arestarea lui Protasevici, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat marți, 25 mai: „Nu cred că este așa”.

Cu toate astea, preşedintele american Joe Biden va discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre deturnarea avionului Ryanair de către Belarus şi arestarea unui activist al opoziţiei în timpul summitului lor de luna viitoare, a declarat marţi, 25 mai, secretarul pentru presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Biden a declarat luni, 24 mai, că susține efortul UE de a sancționa Belarusul și a cerut eliberarea imediată a lui Protasevici.

Între timp, Putin se va întâlni cu Lukașenko la sfârșitul acestei săptămâni în stațiunea Soci de pe litoralul Mării Negre.

Cu UE care sancționează Belarusul, interzicând companiilor aeriene din Belarus să își folosească spațiul aerian sau aeroporturile, unii analiști spun că incidentul a beneficiat Rusiei, în sensul că l-a împins pe Lukașenko și mai departe de Occident.

„Lukașenko va deveni o pradă din ce în ce mai ușoară pentru Kremlin”, a declarat pentru Associated Press Alexander Klaskouski, un analist politic independent din Minsk.

UE intenţionează să interzică companiei belaruse de transport aerian „Belavia” decolările şi aterizările în cele 27 de state membre.

 
 

Urmărește-ne pe Google News