Putin, care i-a urmat la conducere lui Boris Elțîn iîn ultima zi a anului 1999, a deținut deja funcția de președinte mai mult timp decât orice alt conducător rus de la Iosif Stalin încoace, depășind chiar și mandatul de 18 ani al lui Leonid Brejnev.

Actualul președinte rus a împlinit 71 de ani pe data de 7 octombrie.

Sursele, care au discutat cu Reuters sub rezerva anonimatului, au precizat că vestea deciziei luate de Putin s-a „rostogolit” și că consilierii se pregătesc acum pentru campanie și pentru o realegere a lui Putin.

Pentru Putin, despre care sondajele de opinie arată că este aprobat de 80% din rușii din interiorul țării, alegerile par o formalitate dacă va candida: cu sprijinul statului, al mass-mediei de stat și aproape fără disidență din partea publicului larg, este aproape sigur că le va câștiga, notează Reuters.

„Decizia a fost luată – el va candida”, a declarat una dintre surse, informată despre aceste planuri. O aluzie privind decizia urmează să apară în câteva săptămâni, a precizato altă sursă, confirmând un articol al ziarului Kommersant de luna trecută.

O altă sursă, de asemenea familiarizată cu modul de gândire al Kremlinului, a confirmat că hotărârea a fost luată și că acum consilierii președintelui se pregătesc pentru participarea lui la alegeri. Alte trei surse au confirmat că Putin va candida.

„Lumea la care ne uităm este foarte periculoasă”, a spus una dintre surse.

O sursă diplomatică străină, care a cerut, de asemenea, protecția anonimatului, a precizat că Putin a luat recent această decizie și că anunțul oficial va fi făcut în curând.

În timp ce mulți diplomați, spioni și oficiali străini spun că se așteaptă ca Putin să rămână la putere pe viață, până acum nu a existat nicio confirmare oficială a planurilor sale de a candida la alegerile prezidențiale din martie 2024.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze. Peskov a declarat în septembrie că, dacă Putin decide să candideze, atunci nimeni nu va putea concura cu el.

Rusia în război

Deși Putin s-ar putea să nu aibă o concurență adevărată în alegeri, fostul spion KGB se confruntă cu cel mai serios set de provocări cu care s-a confruntat vreun șef al Kremlinului după ce Mihail Gorbaciov a condus Uniunea Sovietică în timp ce se destrăma, în urmă cu mai bine de trei decenii.

Războiul din Ucraina a declanșat cea mai mare confruntare cu Occidentul după Criza rachetelor din Cuba, din 1962; sancțiunile occidentale au provocat cel mai mare șoc extern pentru economia rusă din ultimele decenii; iar Putin s-a confruntat cu o revoltă eșuată a celui mai puternic mercenar rus, Evgheni Prigojin, în iunie.

Prigojin a murit -un accident de avion la două luni după rebeliunea grupului său paramilitar.

Occidentul îl cataloghează pe Putin drept un criminal de război și un dictator care a condus Rusia într-o anexare de teritorii în stil imperial care a slăbit Rusia și a întărit statalitatea Ucrainei, în timp ce a unit Occidentul și a dat NATO o nouă misiune.

Cu toate acestea, Putin prezintă războiul ca parte a unei lupte mult mai ample cu Statele Unite, despre care elita de la Kremlin spune că urmărește să scindeze Rusia, să pună mâna pe vastele sale resurse naturale și apoi să se întoarcă la reglarea conturilor cu China.

„Rusia se confruntă cu puterea combinată a Occidentului, astfel că o schimbare majoră nu ar fi oportună”, a declarat una dintre surse.

Producția de arme rusești este în creștere. Rusia estimează că economia sa de 2.100 de miliarde de dolari va crește în acest an mai repede decât Uniunea Europeană. Prețul țițeiului din Urali, sufletul economiei rusești, a fost în medie de 81,52 dolari pe baril în luna octombrie.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News