„În legătură cu faptul că Curtea Constituțională, obraznic, criminal, a modificat Constituția și ne-a lipsit pe noi, cetățenii R. Moldova, de limba noastră maternă – limba moldovenească. Dar eu nu posed limba română despre care ei spun că o vorbim, eu am să vorbesc în limba rusă. Nu doar aici, dar și în Parlament, și cu alte ocazii”, a transmis Vladimir Voronin.
Fostul președinte al Republicii Moldova a făcut aceste declarații în cadrul mesei rotunde cu genericul „Referendum constituțional concomitent cu alegerile prezidențiale: pro sau contra”, desfășurate marți, la Parlamentul de la Chișinău.
Legea care prevede introducerea sintagmei limba română în toate documentele oficiale, în locul limbii moldovenești, a fost declarată constituțională. Decizia a fost luată luni, 11 martie, de judecătorii Curții Constituționale (CC).
Curtea Constituțională: O modificare tehnică
Curtea subliniază că înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” în Constituție este o modificare tehnică, motiv pentru care a respins sesizarea în acest sens a deputaților BCS, Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea și Vladimir Voronin.
Legea care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” a intrat în vigoare pe 24 martie 2023. Proiectul de lege a fost votat la ședința Legislativului din 16 martie. Vor fi înlocuite, de asemenea, și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.
Legea a fost promulgată pe 22 martie de președinta țării, Maia Sandu, și salutată ulterior de oficialii de la București, dar și de Academia Română. În schimb, a fost criticată extrem de dur de Moscova.
FOTO: Hepta