UPDATE ora 23.47: Ministerul de Externe al Rusiei nu a formulat nicio acuzație cu privire la persoanele sau entitățile implicate în atacul care l-a ucis pe bloggerul Vladlen Tatarski, informează Sky News.

Cu toate acestea, ministerul condus de Serghei Lavrov a susținut că tăcerea din capitalele occidentale în privința exploziei din Sankt Petersburg expune ipocrizia Vestului în ceea ce privește exprimarea îngrijorării față de soarta jurnaliștilor.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că lipsa de reacție de la Washington, Londra și Paris „vorbește de la sine, având în vedere îngrijorarea lor aparentă pentru sănătatea jurnaliștilor și libertatea de exprimare”. „Este frapantă reacția de la Kiev, unde cei care primesc subvenții occidentale nu-și ascund în niciun fel bucuria față de ceea ce s-a întâmplat”, a scris ea, pe site-ul ministerului.

UPDATE ora 23.31: Agenția rusă de știri Interfax a anunțat duminică seară că autoritățile au efectuat o arestare în cazul morții cunoscutului blogger militar Vladlen Tatarski, ucis în explozia care a avut loc în Sankt Petersburg, relatează Sky News.

Darya Trepova, o rezidentă a orașului, a fost acuzată că a dus dispozitivul exploziv la cafeneaua din centrul Sankt Petersburgului.

Sky News notează că nu a putut verifica în mod independent această informație.

UPDATE 21.20: Autoritățile ruse au anunțat că un dispozitiv exploziv a fost detonat în cafeneaua unde bloggerul militar era invitat să țină un discurs, relatează CNN.

Agenția rusă TASS scrie că explozia a fost provocată de peste 200 de grame de TNT.

Bomba a fost ascunsă într-o statuetă care i-a fost oferită bloggerului, scrie agenția rusă RIA, citând surse din ministerul rus de Interne.

Pe rețelele de socializare au apărut și imagini când bloggerul primește statueta:

„A fost un atac terorist. Am luat măsuri de siguranță, însă, din păcate nu au fost suficiente. Condoleanțe tuturor celor care l-au cunoscut pe acest excelent corespondent de război și pe prietenul nostru Vladlen Tatarki”, a transmis grupul Cyber Front Z, care a închiriat cafeneaua pentru eveniment.

Acesta este al doilea atac cu bombă care are loc în Rusia în ultimul an. În luna august anul trecut, FSB a acuzat serviciile secrete ale Ucrainei că a ucis-o pe Daria Dughina, fiica filosofului rus Aleksandr Dughin, după ce mașina în care se afla a explodat.

***

Cel puțin alte 19 persoane au fost rănite în explozie, a anunțat și agenția rusă de știri TASS, citând un purtător de cuvânt al serviciilor locale de urgență.

Explozia a avut loc în cafeneaua Street-Bar de pe cheiul Universitetskaya din centrul orașului Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia.

Autoritățile investighează explozia, iar procurorul din Sankt Petersburg, Viktor Melnik, a sosit pentru a coordona răspunsul de urgență, a precizat TASS.

Publicația Fontanka scrie că această cafenea i-a aparținut în trecut lui Evgheni Prigojin. Un „club de discuții“ al Frontului Cyber Z (un grup care ar avea legături cu organizația paramilitară Wagner) își ține întâlnirile în această cafenea la fiecare sfârșit de săptămână.

Meduza, o publicație rusă independentă cu sediul în Letonia, relatează că un canal de Telegram care are legături cu Prigojin a scris că „duminică după-amiază avea loc în cafenea un eveniment de celebrare a activității „jurnalistului militar“ rus Vladlen Tatarski.

RIA Novosti informează, citând o sursă, că Tatarski a fost ucis în explozia de la Sankt Petersburg.

Sky News notează că nu a putut verifica veridicitatea acestor informații și că nu este clar dacă explozia din Sankt Petersburg are legătură directă cu războiul.

Corespondenta Al Jazeera din Moscova, Dorsa Jabbari, relatează că „este prea devreme pentru a ști cine ar putea fi în spatele exploziei“, adăugând că „acesta a fost un atac bine gândit, bine planificat și executat„.

Cine a fost Tatarski

Unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari din Rusia, Tatarski a fost uneori critic la adresa eșecurilor armatei ruse suferite în Ucraina.

În luna mai a anului trecut, el a declarat pentru CNN că nu critică în întregime ceea ce Kremlinul numește „operațiunea militară specială„ din Ucraina, ci „episoade individuale”. El a spus atunci că încă mai crede că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina.

Bloggerul militar avea peste 560.000 de urmăritori pe Telegram, notează Reuters.

Tatarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, s-a aflat printre sutele de participanți la ceremonia fastuoasă organizată la Kremlin în septembrie anul trecut în care a fost proclamată oficial anexarea de către Rusia a celor patru regiuni parțial ocupate din Ucraina, o acțiune pe care majoritatea țărilor din ONU au condamnat-o ca fiind ilegală.

Foto: captură video Fontanka SPB Online / Telegram

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News