Potrivit legii, recruţii nu pot fi desfăşuraţi într-o ţară străină decât dacă Kremlinul declară legea marţială.

„Acum centrele de înrolare sunt foarte saturate ca urmare a mobilizării parţiale. Pentru a nu agrava şi mai mult această congestie, s-a luat această decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţia RIA Novosti.

Peskov s-a declarat convins că decizia va permite combinarea atât a fluxului bărbaţilor mobilizaţi, cât şi a recruţilor care trebuie să-şi efectueze serviciul militar obligatoriu.

Aproape 120.000 de persoane cu vârste între 18 şi 27 de ani, care au fost chemaţi să se încorporeze, urmează să-şi înceapă serviciul militar obligatoriu la 1 noiembrie, în loc de 1 octombrie, aşa cum este tradiţia.

Este vorba de 7.000 de ruşi mai puţin decât acum un an, deşi nimeni nu a explicat până acum motivul acestei reduceri.

Militarii însărcinaţi cu mobilizarea parţială au explicat că aceşti recruţi nu vor participa la „operaţiunea militară specială” din Ucraina.

Totuşi, această promisiune a fost încălcată deja încă de la începerea campaniei şi, potrivit presei, nimeni nu poate exclude posibilitatea ca, odată încheiat serviciul militar obligatoriu, aceşti recruţi, care vor fi trecuţi în rezervă, să fie trimişi automat pe front în ţara vecină.

Potrivit legii, recruţii nu pot fi desfăşuraţi într-o ţară străină decât dacă Kremlinul declară legea marţială. Putin a admis că s-au făcut greșeli în cadrul mobilizării parţiale şi a ordonat întoarcerea imediată acasă a acelor ruşi mobilizaţi din greşeală.

Mii de ruşi şi-au părăsit ţara de când preşedintele Putin a semnat la 21 septembrie decretul de mobilizare parţială.

Autorităţile ruse au avertizat totodată că pedeapsa pentru cei care încearcă să incendieze centrele de recrutare, ţinte a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, este de până la 15 ani de închisoare. 

Un proiect de lege privind amânarea de la mobilizare pentru tații cu mulți copii a fost depus la Duma de Stat

O parte dintre deputați au înaintat Dumei de Stat un proiect de lege, care propune extinderea cercului persoanelor care au dreptul la o amânare de la mobilizarea parțială, potrivit agenției de stat TASS, care are o copie a documentului.

Autorii inițiativei propun completarea legii „Cu privire la pregătirea și mobilizarea în Federația Rusă” cu un nou articol 18.1, dedicat acordării unei amânări cercului cetățenilor pentru mobilizare parțială. Astfel, se propune scutirea de la mobilizarea parțială a cetățenilor care cresc trei sau mai mulți copii sub 18 ani sau care cresc unul sau mai mulți copii sub 18 ani fără mamă (tată).

De asemenea, se mai propune o amânare de la mobilizarea parțială cetățenilor care au o soție care este însărcinată în cel puțin 22 de săptămâni și care au doi copii în întreținere sub vârsta de 18 ani.

Urmărește-ne pe Google News