“În fiecare seară de Revelion am avut pe mine lenjerie roşie. Şi anul acesta voi purta la fel, să am noroc cu carul”, ne-a spus Elena (17 ani), în timp ce măsura cu privirea o lenjerie de culoare roşie într-un magazin.
Roxana şi Vlad (ambii de 16 ani) cred în sărutul de la miezul nopţii: “Am auzit că perechile trebuie să se sărute fix la trecerea dintre ani, ca să nu aibă probleme în dragoste tot anul. Asta voi face şi eu cu Vlad”, ne-a spus Roxana.
Ana-Maria, 19 ani: “Ştiu că e bine să porţi ceva roşu în seara dintre ani, ca să ai noroc în tot ce faci. O să mă îmbrac în Crăciuniţă, să-mi colind prietenii. În plus, se spune că dacă-ţi pui o dorinţă chiar la miezul nopţii, se va împlini”.
Raluca, 17 ani: “Se spune că nu e bine să te prindă Anul Nou fără nici un ban. În caz contrar, vei duce lipsă de bani tot anul viitor. De aceea, voi avea cu siguranţă în buzunare sau în sân un bănuţ, în funcţie de costumaţia pe care o voi purta. | Ahile, 18 ani: “E important să păşeşti cu piciorul drept când intri sau când ieşi din casă, imediat după miezul nopţii, ca să-ţi meargă bine tot anul”. | Răzvan, 14 ani: “Părinţii mei cumpără în fiecare an o crenguţă de vâsc, pe care o agaţă în casă, de regulă de lustră. Anul acesta am luat eu, să alunge tot ghinionul din casă”. |
.
De Anul Nou, puştii merg cu sorcova
În jurul începutului noului an, s-au constituit, în timp, o multitudine de obiceiuri, tradiţii şi credinţe populare, ce se mai păstrează şi astăzi în zonele săteşti din România.
✸ În prima zi a anului, copiii umblă din casă în casă, cu sorcove făcute din flori de hârtie, care, la origine, erau mănunchiuri de nuiele verzi. Ei urează de bucurie, vigoare şi belşug.
✸ Se spune că aşa cum ţi-a fost musafirul ce ţi-a intrat în casă de Sf. Vasile, bogat sau sărac, aşa vei fi şi tu în restul anului.
✸ E bine ca de Anul Nou să ai bani în buzunar, dar să nu dai cu împrumut în această zi.
✸ E bine să se arunce spice prin casă, care apoi sunt bune pentru diferite boli.
✸ Primul colac împletit la Anul Nou se păstrează până primăvara, când se dă animalelor (boilor sau cailor) să-l mănânce, înainte de a începe arătura.
✸ Dacă e ger mare şi cer senin de Anul Nou, înseamnă că anul va fi unul bun pentru căsătorii.
✸ De Sf. Vasile, se crede că atingerea unui miel va aduce noroc şi bogăţie.
✸ În unele zone se crede că Sf. Vasile este tânăr şi cu chef de petreceri, fiind primul sărbătorit din an.
✸ Se spune că cerul se deschide, în ziua de Sf. Vasile, de trei ori pentru câte o clipă.
✸ Pentru mesele din ziua de 1 ianuarie se pregăteşte doar carne de porc. Porcul râmă doar înainte şi tot aşa îţi vor merge lucrurile, cu spor. Dacă se găteşte găină, anul va fi rău, din cauză că găina râcâie pământul înapoi