Cuprins:
Poziția lui Donald Trump asupra ajutorului militar pentru Ucraina
Discuţiile privind posibila trimitere a unor trupe europene în Ucraina sunt în stadiu incipient. Acestea au loc în contextul unui posibil armistiţiu sau acord de pace între Kiev şi Moscova.
Dezbaterile sunt conduse de preşedintele francez Emmanuel Macron. Ele au evidenţiat deja divergenţe între participanţi cu privire la mandat şi obiective.
Zelenski consideră importante aceste discuţii, dar insistă asupra implicării SUA. „Este imposibil să discutăm acest lucru numai cu Europa (…) Garanţii adevărate pentru noi acum sau în viitor înseamnă NATO”, a declarat el la Bruxelles.
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, se opune trimiterii de trupe americane pentru a garanta securitatea Ucrainei. El a cerut o încetare imediată a focului şi negocieri de pace între Ucraina şi Rusia.
Poziția Rusiei
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că orice acord cu Ucraina trebuie să vizeze o pace durabilă, nu doar un armistiţiu. El s-a arătat deschis la negocieri, dar a subliniat că situaţia actuală de pe front trebuie luată în considerare.
Putin a contestat legitimitatea lui Volodimir Zelenski de a semna un acord. Cu toate acestea, liderul rus a afirmat că este pregătit pentru „negocieri şi compromisuri”.
Rusia susţine că un acord de pace fusese aproape convenit la Istanbul în 2022. Acesta prevedea neutralitatea Ucrainei, limitarea capacităţilor sale militare şi un statut special pentru provinciile estice.
Zelenski neagă existenţa unui astfel de acord. „Ucraina nu a acceptat ultimatumul din partea Federaţiei Ruse. Ucraina nu a semnat nimic, nu a existat niciun acord. A fost un răspuns faţă de ultimatumul Federaţiei Ruse”, a declarat el.
Provocarea lui Putin
În cadrul conferinţei sale de presă anuale, Putin a lansat o provocare Ucrainei şi Occidentului. El a sugerat să aleagă o ţintă la Kiev apărată de sistemele antiaeriene cele mai avansate.
Rusia ar urma să lanseze asupra acesteia noua sa rachetă balistică hipersonică Oreşnik. Scopul ar fi de a demonstra că niciun scut antiaerian nu o poate intercepta.
Reacţia lui Zelenski la această declaraţie a fost dură: „Credeţi că este sănătos la cap? Nenorociţii!”, a spus preşedintele ucrainean.
Racheta Oreşnik a fost folosită pentru prima dată pe 21 noiembrie într-un atac asupra unei fabrici de armament din Dnipro. Putin a descris acest atac ca un răspuns la loviturile ucrainene cu rachete americane ATACMS asupra Rusiei.
Implicaţii pentru viitorul Ucrainei
Discuţiile privind garanţiile de securitate pentru Ucraina continuă să fie un subiect sensibil. Poziţiile diferite ale actorilor implicaţi complică găsirea unei soluţii.
Ucraina insistă asupra aderării la NATO şi a implicării SUA. Europenii caută modalităţi de a asigura securitatea ţării, dar întâmpină obstacole.
Rusia, pe de altă parte, pare să favorizeze o abordare care să-i protejeze interesele. Poziţia sa în eventuale negocieri ar putea fi influenţată de situaţia de pe front.
Evoluţiile viitoare vor depinde de capacitatea părţilor de a găsi un compromis acceptabil pentru toţi. La acest moment, perspectivele unui acord rapid par limitate.