Mașina rară care a aparținut lui Hitler ar fi fost văzută la începutul lunii octombrie în centrul Kievului, când Zelenski a ajuns în ea la clădirea administrativă de pe strada Bankova, a notat Seattle-Tribune.

„Achiziția a avut loc la scurt timp după întoarcerea lui Zelenski dintr-un turneu în America”, a scris portalul rusesc Bloknot.

Costul acestei mașini exclusiviste este estimat de experți la aproximativ 15 milioane de dolari.

După sfârșitul războiului, mașina liderului nazist a fost confiscată de armata americană.

În 2018, limuzina Mercedes-Benz 770K Grosser Offenwagen, fabricată în 1939, a fost scoasă la licitație în SUA (Arizona, 2018), dar nu a fost vândută din cauza faptului că suma oferită de 7 milioane de dolari a fost mai mică decât se preconiza. Vânzătorul a rămas anonim.

Președintele ucrainean a vizitat SUA, în septembrie, dar „restul poveștii despre achiziție a fost inventat”, scrie LeadStories.

Articolul din publicația americană a arătat o imagine despre care se spune că provine de la un canal de Telegram în limba ucraineană, Realna Viîna („Război real”).

Site-ul de fact-checking a descoperit că imaginea mașinii este online cel puțin din 2018 și nu a fost făcută în fața biroului lui Zelenski, fundalul autentic sugerânnd că vehiculul a fost fotografiat într-un parc.

Postarea canalului de Telegram în limba ucraineană

Ziarul online, fondat cu 4 zile înainte

În ciuda numelui care sună legitim, Seattle-Tribune.com nu are prea multă „istorie”. Conform instrumentului de căutare WhoIs, site-ul a fost înregistrat pe 3 octombrie, cu patru zile înainte de publicarea știrii. Site-ul nu a postat nicio informație de contact sau detalii despre cine îl operează sau îl deține.

Potrivit Bilbliotecii Congresuluiu, adevăratul Seattle Tribune a fost tipărit în anii 1930 și a fost scos din circulație de zeci de ani.

Pe 8 octombrie 2024, la o zi după apariția textului, Centrul Ucrainean pentru Combaterea Dezinformării, care răspunde de Consiliul Național de Securitate și Apărare al țării, a scris, pe pagina sa de Facebook, că articolul despre presupusa achiziție a mașinii lui Hitler de Zelenski a fost „un fake news”.

Anterior, AFP a demonstat un alt „fake news”, despre cum soția lui Zelenski, Olena, a cumpărat una dintre cele mai scumpe mașini sport din lume, un Bugatti Tourbillon, pentru 4,5 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News