„Am vorbit cu Patriarhul Bartolomeu. I-am mulţumit pentru sprijinul acordat Ucrainei şi ucrainenilor, apărării noastre, independenţei noastre”, a declarat Zelenski în mesajul nocturn tradițional adresat țării.
Potrivit șeful statului ucrainean, Patriarhul Bartolomeu I a fost informat asupra poziției Kievului privind interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina și a instituțiilor religioase afiliate ei.
„L-am informat despre legea adoptată pentru a ne consolida independenţa spirituală. Este foarte important să avem o înţelegere comună a potenţialului unificator pentru Ortodoxia ucraineană pe care îl oferă această lege şi totul este prevăzut în acest scop, ceea ce este suficient pentru a scăpa cu adevărat de dependenţa de Moscova şi a adăuga unitate Ucrainei”, a subliniat Zelenski, citat de news.ro.
Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, conducătorul spiritual al aproximativ 300 de milioane de creștini din întreaga lume, este un susținător al independenței ortodocșilor ucraineni față de Moscova. El a acordat acum câțiva ani tomosul de autocefalie pentru Biserica Ortodoxă a Ucrainei, înființată la 15 decembrie 2018.
Această decizie a înfuriat Patriarhia de la Moscova condusă de Kirill I, iar Patriarhul Bartolomeu I a recunoscut în primele zile ale invaziei ruse la scară largă în Ucraina că a devenit „o țintă” a Moscovei.
Rada Supremă, forul legislativ al Ucrainei, a adoptat marţi un proiect de lege care prevede interzicerea Bisericii Ortodoxe cu legături cu Patriarhia de la Moscova, considerată un releu de influenţă al Kremlinului.
Proiectul de lege prevede interzicerea organizațiilor religioase din țara agresoare și cele afiliate ei în Ucraina. În consecință, Biserica Ortodoxă Rusă și filiala ei de la Kiev sunt interzise în Ucraina.
În plus, în Ucraina va fi înființată o comisie independentă de puterea executivă, care va investiga legăturile și afilierile cu Moscova. Comisia va investiga, de asemenea, răspândirea ideologiei „lumii ruse”.
Biserica vizată de această decizie era odinioară cea mai populară în Ucraina, însă ea a pierdut în ultimii ani numeroşi credincioşi, pe măsură ce sentimentul naţional ucrainean a crescut în rândul populaţiei împotriva fostei stăpâniri ruse. Acest proces s-a accelerat odată cu înfiinţarea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei care a primit tomosul de autocefalie din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.