Oleksandr Pavliuk a ocupat această funcție din 11 februarie 2024, înainte ca Rusia să declanșeze războiul, după ce fostul comandant al Forțelor Terestre, Oleksandr Sîrski, a fost numit comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.
„Generalul-maior Mykhailo Drapatyi a organizat cu succes apărarea în sectorul Harkov și a împiedicat ofensiva rusă”, a transmis Zelenski, fără a oferi însă detalii concrete despre motivul schimbării lui Pavliuk.
Drapatyi, în vârstă de 42 de ani, a fost comandant al Brigăzii 58 Motorizate de Infanterie Separată a Ucrainei între 2016 și 2019. De asemenea, a jucat un rol cheie în eliberarea orașului Mariupol, din regiunea Donețk, în 2014.
Din luna mai a acestui an, Drapatyi a condus gruparea operativă de trupe „Harkov” și, din septembrie, gruparea operativ-tactică „Luhansk”. În februarie, Drapatyi a fost numit adjunct al șefului Statului Major General.
Această schimbare de conducere vine într-un moment critic pentru Ucraina, deoarece forțele Moscovei înregistrează cele mai rapide progrese din ultimele luni, iar trupe nord-coreene sunt staționate în regiunea Kursk din Rusia.
Rusia a cucerit deja o cincime din Ucraina
În primele 1.000 de zile de război duse de Rusia în Ucraina, țara condusă de Vladimir Putin a ocupat aproape 20% din teritoriul țării conduse de Volodimir Zelenski, potrivit agenției de știri Reuters.
Recent, agenția de informații externe a Marii Britanii, MI6, a avertizat că Rusia duce „o campanie de sabotaj uluitor de îndrăzneață în Europa” și că nu se va opri în Ucraina.
De asemenea, şeful serviciului de informaţii externe (BND) al Germaniei a atras atenția că folosirea de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţărilor occidentale creşte riscul ca NATO să invoce articolul 5 din tratatul NATO, adică activarea clauzei de apărare colectivă. Concret, această clauză prevede că un atac împotriva unui stat membru NATO este considerat un atac împotriva tuturor membrilor NATO și urmează riposta.