Cuprins:
Aceste declarații, făcute în timpul unei conferinţe de presă cu liderul opoziţiei germane, Friedrich Merz, sunt cele mai recente semnale ale deschiderii tot mai mari a conducerii de la Kiev către negocieri, în contextul în care Donald Trump se pregăteşte să revină la Casa Albă odată cu învestirea sa, pe 20 ianuarie.
După o întrevedere de 30 de minute la Paris cu Zelenski și Macron, Trump a cerut duminică o încetare imediată a focului şi negocieri pentru a pune capăt „nebuniei” din Ucraina.
„Ucraina, mai mult decât oricine altcineva, doreşte ca acest război să se încheie. Fără îndoială, o soluţie diplomatică ar salva mai multe vieţi. Noi o căutăm”, a declarat Zelenski în conferința de presă susținută luni alături de Merz.
Apel ca Putin să fie forțat să facă pace
Șeful statului ucrainean a spus că a discutat cu Trump și Macron asupra posibilității „îngheţării” liniilor de front. Rusia ocupă aproape o cincime din teritoriul ucrainean la aproape trei ani de la lansarea invaziei sale la scară largă, cel mai sângeros război din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945) încoace.
Zelenski afirmă că le-a spus lui Trump și Macron că nu crede că liderul de la Kremlin Vladimir Putin și-ar dori să pună capăt războiului. Plecând de la această prezumție, șeful statului ucrainean cere ca Putin să fie forţat să facă pace.
„Puteţi exercita forţa doar dacă Ucraina este puternică. O Ucraină puternică înainte de orice negocieri diplomatice înseamnă o (Ucraină – n.r.) puternică pe câmpul de luptă”, a spus el.
Trupe străine în Ucraina?
Zelenski a revenit, de asemenea, la o idee ridicată în februarie de Macron, care a sugerat posibilitatea ca ţările europene să trimită trupe în Ucraina, dar atunci nu a existat un consens pe această temă.
„Ne putem gândi şi lucra la poziţia lui Emmanuel. El a sugerat ca o parte din trupele unei ţări să fie prezente pe teritoriul Ucrainei, ceea ce ne-ar garanta securitatea atât timp cât Ucraina nu va fi în NATO”, a declarat Zelenski. „Dar trebuie să avem o înţelegere clară a momentului în care Ucraina va fi în UE şi a momentului în care Ucraina va fi în NATO”, a adăugat el.
Presiuni pentru obținerea invitației de aderare la NATO
Conducerea de la Kiev, care a făcut eforturi concertate pentru a obţine o invitaţie de a adera la NATO, a insistat pe tot parcursul agresiunii militare ruse că Ucraina are nevoie de garanţii de securitate pentru a împiedica Rusia să lanseze o nouă invazie.
„Dacă există o pauză în timp ce Ucraina nu este în NATO, şi chiar dacă am avea invitaţia, şi nu am fi în NATO, şi va exista o pauză, atunci cine ne garantează orice fel de securitate?”, a întrebat Zelenski la conferinţa de presă.
Președintele ucrainean a declarat că intenționează să îl sune pe omologul său american Joe Biden pentru a discuta despre aderarea la NATO. „Intenţionez să îl sun pe preşedintele Biden în perioada următoare… şi să ridic problema unei invitaţii de a adera la NATO. El este actualul preşedinte şi multe depind de opinia sa”, a conchis Volodimir Zelenski.