Zelenski a declarat că s-a întâlnit cu comandantul armatei, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, în timpul vizitei sale în regiunea de frontieră Sumî. Imaginile video oficiale îi arată pe cei doi dându-şi mâna şi îmbrăţişându-se, dar nu se precizează când a avut loc vizita.

Zelenski a afirmat că, de la operaţiunea în Kursk, s-a înregistrat o scădere a bombardamentelor şi a victimelor civile în Sumî. Forţele ucrainene au capturat, de asemenea, încă un sat rusesc în Kursk, a spus el.

Oficialii ucraineni au declarat anterior că Kievul controlează mai mult de 90 de aşezări în această regiune.
Kievul a anunţat, de asemenea, că a organizat un atac cu dronă asupra unei baze aeriene din sudul Rusiei, acesta fiind cel mai recent contraatac al său, în timp ce forţele ruse avansează încet în estul Ucrainei.

O sursă de securitate de la Kiev a declarat că Ucraina a efectuat un atac cu dronă asupra aerodromului militar rus Marinovka din regiunea Volgograd, din sudul Rusiei, lovind un depozit de combustibil şi unul de muniţii. Anterior, guvernatorul din Volgograd, Andrei Bocearov, declarase că un incendiu a izbucnit la o instalaţie militară după ce o dronă ucraineană s-a prăbuşit joi peste aceasta. Bocearov a precizat că că nimeni nu a fost rănit şi că atacul s-a concentrat pe zona satului Marinovka. El nu a precizat ce instalaţie a fost atacată.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât 28 de drone deasupra teritoriului rus.

Reacţia Rusiei

Pe de altă parte, Rusia susţine că trupele sale au zădărnicit o încercare a unei forţe ucrainene de a se infiltra într-o altă regiune de graniţă, alta decât Kursk, care a fost vizată de incursiunea iniţială a Kievului de la 6 august. Guvernatorul regiunii Briansk din Rusia, Aleksandr Bogomaz, a declarat că un atac comis miercuri de o echipă ucraineană de sabotaj şi recunoaştere a fost contracarat de poliţiştii de frontieră şi unităţile militare ruse.

Raidul a avut loc la aproximativ 240 km de locul incursiunii iniţiale ucrainene din regiunea Kursk, în vestul Rusiei, ceea ce sugerează că guvernul de la Kiev ar putea urmări să ducă războiul în mai multe zone de frontieră.

Rusia a declarat în repetate rânduri că ofensiva ucraineană pe teritoriul său a fost oprită, însă Ucraina a continuat să anunţe progrese.

Pe de altă parte, autorităţile din Kursk au declarat că au început să instaleze adăposturi prefabricate pentru a ajuta la protejarea civililor pe fondul incursiunii ucrainene.

Două săptămâni de la incursiunea în Kursk

Trupele ucrainene au intrat în Kursk pe 6 august traversând graniţa rusă, într-un atac surpriză, după ce trupele sale nu au reuşit să obţină niciun câştig semnificativ pe propriul teritoriu de la sfârşitul anului 2022. Kievul a anunţat o serie de succese pe câmpul de luptă de la organizarea acţiunii, dar Moscova avansează în estul Ucrainei de luni de zile, presând trupele ucrainene epuizate de ani grei de lupte.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forţele sale au capturat satul Mejove din regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat miercuri unei delegaţii de congresmeni americani aflaţi în vizită că atacul Kievului asupra Kursk a fost menit să protejeze Ucraina. „Obiectivele noastre acolo (în Kursk) sunt să eliberăm graniţa de ameninţările militare ruseşti şi să facem imposibile bombardamentele şi atacurile inamice asupra oraşelor şi satelor noastre”, a explicat el.

Incursiunea a ridicat moralul în rândul ucrainenilor, care se pregătesc să marcheze sâmbătă 33 de ani de la independenţa faţă de Uniunea Sovietică. Cu toate acestea, Ambasada SUA la Kiev a avertizat joi că există un risc sporit de atacuri ruseşti cu rachete şi drone pe întreg teritoriul Ucrainei în următoarele zile legate tocmai de Ziua Independenţei.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat că luptele pe frontul de est au rămas intense şi că trupele ruse au lansat 53 de atacuri şi acţiuni ofensive asupra Pokrovsk în ultimele 24 de ore, un nod de transport important.

Marina ucraineană a declarat că forţele sale au efectuat un atac asupra unui depozit rusesc de muniţie şi combustibil de pe Kinburn Spit, mic teritoriu care se înalţă în Marea Neagră şi este deţinut de Moscova, în sudul Ucrainei ocupate.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News