Cuprins:
„Voi face totul pentru a mă asigura cu privire la încheierea războiului în 2025 cu demnitate pentru Ucraina și Europa. Și știu că pot conta pe sprijinul vostru”, a spus președintele ucrainean în fața aliaților țării sale reuniți la baza aeriană Ramstein din Germania.
4.000 de soldați nord-coreeni uciși sau răniți grav în Kursk
Zelenski a reamintit că încheierea agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei este un obiectiv comun al lumii libere. „Aceasta își doresc ucrainenii, europenii, americanii și mulți dintre partenerii noștri globali”, a subliniat el.
Zelensky – at „Ramstein” announced the victory at Kursk:
— Victor vickop55 commentary (@vick55top) January 9, 2025
„Let's take the Kursk operation – this is one of our greatest victories not only last year, but throughout the war. To cope with this, Russia had to pull almost 60 thousand troops from the Ukrainian front.
Many Russian… pic.twitter.com/aHImLW69Lp
Cu toate acestea, semnalează Zelenski, dictatorul rus Vladimir Putin își crește investițiile în război, mai ales datorită Coreei de Nord. În opinia șefului statului ucrainean, cooperarea militară ruso-nord-coreeană este o dovadă a slăbiciunii lui Putin.
În ceea ce privește numărul soldaților nord-coreeni uciși sau răniți în regiunea Kursk, Zelenski îl estimează la 4.000. „Nu își prețuiesc oamenii. Au pierdut 4.000 până acum”, a spus el.
Ucraina vrea ca pacea să fie monitorizată și protejată de trupe occidentale
Volodimir Zelenski a pledat din nou în favoarea trimiterii de trupe occidentale de monitorizare în Ucraina cu scopul de a „forţa Rusia la pace”.
Președintele ucrainean a subliniat că reinstalarea lui Donald Trump la Casa Albă, pe 20 ianuarie, va deschide „un capitol nou” pentru europeni. În pofida scepticismului afișat de Trump față de nivelul de susținere militară a Ucrainei, Zelenski a declarat că vede „o perioadă de oportunitate”.
Această schimbare de eră înseamnă că „trebuie să cooperăm şi mai mult, să contăm şi mai mult unii pe alţii şi să obţinem împreună rezultate şi mai importante”, a insistat Zelenski în faţa reprezentanţilor din aproximativ 50 de ţări, reuniţi la Ramstein sub egida secretarului american al apărării Lloyd Austin.
Printre ideile explorate la Ramstein se află cea cu privire la înfiinţarea unui contingent militar occidental care să îşi asume misiunea de monitorizare a unei unei ipotetice încetări a focului.
Lloyd Austin, la ultima sa reuniune de la Ramstein, anunță un nou ajutor pentru Ucraina
Prezent la ultima sa reuniune de la Ramstein, Lloyd Austin a anunţat cu această ocazie un nou ajutor militar pentru Ucraina – în valoare de 500 de milioane de dolari (485 de milioane de euro).
Acest ajutor „cuprinde rachete suplimentare destinate apărării antieriene ucrainene, muniţii” pentru armamentul de tip aer-sol „şi alte echipamente de susţinere a (avioaneleor) ucrainene (de tip) F-16”, a precizat șeful Pentagonului.
Donald Trump a criticat adesea ajutorul oferit de administrația Joe Biden Ucrainei şi a dat asigurări că poate rezolva conflictul „în 24 de ore” fără să spună vreodată cum anume. Între timp, echipa lui Trump a evocat posibilitatea încheierii păcii într-o 100 de zile de-acum încolo.
„Lupta Ucrainei ne priveşte pe toţi. Dacă Putin înghite Ucraina, apetitul său nu va face decât să crească”, a avertizat Lloyd Austin.
Pe de altă parte, șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a subliniat că UE este „pregătită să preia ştafeta” conducerii sprijinului militar pentru Ucraina în cazul unei dezangajări a SUA. Totuși, ea s-a declarat „sigură” că administrația Trump nu va renunța la susținerea țării atacate de Rusia lui Putin.
SUA suntcel mai mare furnizor de securitate pentru Ucraina, investind 65 de miliarde de dolari (63 de miliarde de euro) în rezistența acestei țări în fața invadatorilor ruși. Germania se plasează pe locul doi, cu un ajutor de 28 de miliarde de euro.