„Sarcina numărul unu este de a accelera restabilirea păcii. Forțele noastre armate o fac cu brio. Ele resping atacurile ocupanților. Efectuează contraatacuri. Diplomații noștri trebuie să își continue activitatea în toate direcțiile posibile, la toate nivelurile posibile. Atât oficial, cât și neoficial”, a afirmat liderul de la Kiev, în discursul transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă.
„Următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei trebuie să includă o renunțare la petrolul rusesc. În general, lumea democratică trebuie să admită că banii pentru resursele energetice rusești sunt, de fapt, bani pentru distrugerea democrației. Când aceste decizii vor fi luate, vom putea vedea cu toții că pacea se apropie”, a adăugat Zelenski.
Acesta a precizat că este dificil, totuși, de prezis cât va mai dura războiul.
„Bineînțeles, aud diferite predicții. Am mult mai multe informații decât unele instituții media despre intențiile și capacitățile armatei ruse. Despre potențialul economiei rusești. Despre starea emoțională a societății din Rusia”, a spus președintele ucrainean, potrivit BBC.
Zelenski consideră că doi factori vor determina durata conflictului.
„Succesul militarilor noștri pe câmpul de luptă este cu adevărat semnificativ”, a afirmat Zelenski. „Semnificativ din punct de vedere istoric. Dar nu suficient pentru a ne curăța încă pământul de ocupanți. Îi vom bate și mai mult”, a adăugat președintele ucrainean.
„Sancțiunile împotriva Rusiei sunt foarte importante. Dureroase din punct de vedere economic. Dar încă nu suficiente pentru ca mașinăria militară rusă să fie lăsată fără mijloace de subzistență. Le promovăm pe cele mai puternice și mai distructive”, a continuat Zelenski.
„Dacă cineva spune: un an sau mai mulți ani, eu răspund: puteți scurta războiul. Cu cât mai mult și mai repede vom obține toate armele pe care le-am cerut, cu atât mai puternică va fi poziția noastră și cu atât mai repede va veni pacea”, a adăugat liderul de la Kiev.
Anterior în cursul zilei de vineri, Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat CNN, că „toate țările lumii” ar trebui să fie pregătite pentru posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să folosească arme nucleare tactice în războiul său împotriva Ucrainei.
Zelenski a avertizat că Putin ar putea recurge fie la arme nucleare, fie la arme chimice pentru că nu prețuiește viețile oamenilor din Ucraina.
„Nu numai eu – toată lumea, toate țările trebuie să fie îngrijorate, pentru că poate să nu fie vorba de informații reale, dar poate fi adevărat”, a spus Zelenski, adresându-i-se, din biroul său de la Kiev, în limba engleză jurnalistului Jake Tapper pentru a-și sublinia punctul de vedere.
„Arme chimice – ar trebui să o facă, ar putea să o facă, pentru ei viața oamenilor înseamnă nimic. De aceea”, a spus Zelenski. „Ar trebui să ne gândim să nu ne fie frică, să nu ne fie frică, ci să fim pregătiți. Dar asta nu este o chestiune care privește Ucraina, nu doar Ucraina, ci întreaga lume, cred eu”, a mai afirmat liderul de la Kiev.
În cadrul amplului interviu acordat postului american, Zelenski a vorbit despre scufundarea navei rusești Moskva, despre pierderile suferite de armata sa și despre impactul emoțional pe care războiul îl are asupra lui și a poporului său.
Zelenski a rămas în Ucraina pe tot parcursul celor 50 de zile de război cu Rusia, în timp ce forțele ucrainene au rezistat încercărilor Kremlinului de a cuceri Kievul și au forțat Moscova să își reorienteze eforturile de război către regiunile estice și sudice ale țării, acolo unde Ucraina anticipează o escaladare semnificativă a luptelor în zilele următoare. În același timp, Rusia lansează rachete de croazieră spre periferia Kievului și își menține în continuare capacitatea de a ținti capitala Ucrainei cu armament cu rază lungă de acțiune.
Oficialii americani au avertizat în legătură cu posibilitatea ca Vladimir Putin, dacă va rămâne fără soluții, să recurgă la utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina. Directorul CIA, Bill Burns, a declarat joi că serviciul american de informații urmărește „foarte atent” această posibilitate, subliniind totodată că SUA nu au văzut încă niciun semn că Rusia se pregătește să facă un astfel de pas.
„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament scăzut”, a spus Bill Burns, într-o declarație făcută la Georgia Tech.
Una dintre cele mai importante nave de război ale Rusiei – crucișătorul Moskva – s-a scufundat săptămâna aceasta în Marea Neagră, incident despre care Ucraina a spus că a fost rezultatul unui atac cu rachete al forțelor sale, în timp ce Kremlinul a susținut că scufundarea a fost cauzată de un incendiu provocat de detonarea muniției.
Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat vineri că două rachete ucrainene Neptun au lovit Moskva, în timp ce un alt oficial american a afirmat că lovitura și scufundarea ulterioară a navei au fost cauzate de rachete ucrainene. Cu toate acestea, Zelenski s-a arătat rezervat în privința importanței rolului jucat de Ucraina în acest incident.
„Știm că nu mai există. Pentru noi, este o armă puternică împotriva țării noastre, așa că scufundarea sa nu este o tragedie pentru noi. Vreau ca voi, restul oamenilor, să realizați acest lucru. Cu cât mai puține arme are Federația Rusă, care ne-a atacat țara, cu atât mai bine pentru noi. Cu cât sunt mai puțin capabili. Acest lucru este important”, a explicat președintele ucrainean.
Zelenski a precizat că oficialii de la Kiev cred că aproximativ 2.500-3.000 de soldați ucraineni au murit în război, comparând această cifră cu cei 19.000-20.000 de soldați ruși despre care a pretins că au fost uciși până acum (Rusia a recunoscut că a pierdut 1.351 de militari). Zelenski a adăugat că există aproximativ 10.000 de soldați ucraineni care au fost răniți și că este „greu de spus câți vor supraviețui”.
Victimele civile sunt mai greu de cuantificat, a spus el.
„Este foarte dificil să vorbim despre civili, deoarece în sudul țării noastre, unde orașele și localitățile sunt blocate – Herson, Berdyansk, Mariupol, mai la est, și zona din est unde se află Volnovakha – pur și simplu nu știm câți oameni au murit în acea zonă care este blocată”, a afirmat Zelenski.
Întrebat despre videoclipurile sfâșietoare publicate în această săptămână, care arată moartea și distrugerea din țara sa, inclusiv despre o femeie ucraineană care a găsit cadavrul fiului său într-o fântână, Zelenski a răspuns: „Este o mare durere pentru mine”.
„Nu pot să mă uit la el ca tată, doar pentru că tot ce vrei după asta este răzbunare și să ucizi”, a spus el. „Trebuie să privesc ca președinte al statului în care mulți oameni au murit și i-au pierdut pe cei dragi și sunt milioane de oameni care vor să trăiască”, a mai spus liderul de la Kiev.
„Cu toții vrem să luptăm”, a continuat el. „Dar trebuie să facem cu toții tot ce putem pentru ca acest război să nu fie fără sfârșit. Cu cât va fi mai lung, cu atât mai mult vom pierde. Toate aceste pierderi vor fi la fel ca aceea”, a adăugat Zelenski.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia