„Știind că noi lovituri și victime sunt inevitabile, NATO a decis în mod deliberat să nu închidă cerul deasupra Ucrainei”, a spus el într-un mesaj filmat în biroul său din Kiev. „Astăzi, conducerea alianței a dat undă verde pentru continuarea bombardării orașelor și satelor ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere a zborurilor”, a continuat el.
„NATO a decis în mod deliberat să nu acopere cerul de deasupra Ucrainei”, a transmis Volodimir Zelenski. „Credem că țările NATO au creat o narațiune conform căreia închiderea cerurilor deasupra Ucrainei ar provoca agresiunea directă a Rusiei împotriva NATO. Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri în interior, în ciuda faptului că posedă arme de multe ori mai puternice decât noi”, a spus el.
Liderul ucrainean a cerut în mod repetat, după izbucnirea invaziei rusești, statelor vestice să blocheze spațiul aerian al Ucrainei pentru orice avion, elicopter sau dronă rusească.
Tot vineri, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că înființarea unei zone de excludere a zborului în Ucraina de către Statele Unite și aliații săi din NATO ar putea duce la un „război cu drepturi depline în Europa”.
„Singura modalitate de a implementa efectiv ceva de genul unei zone de excludere a zborului este să trimitem avioane NATO în spațiul aerian ucrainean și să doborâm avioane rusești, iar asta ar putea duce la un război cu drepturi depline în Europa. Președintele Biden a spus clar că SUA nu va intra într-un război cu Rusia”, a spus Blinken în timpul unei conferințe de presă vineri la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu aliații europeni.
Secretarul general NATO a declarat și el vineri că o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei nu este o opțiune luată în considerare de alianță întrucât „ar duce la un război generalizat în Europa”. „Impunerea unei no-fly zone ar însemna trimiterea de avioane NATO și doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceaa ce ar duce la un război generalizat în Europa. De aceea am luat această decizie dureroasă”, a argumentat liderul NATO.
„Am convenit că nu ar trebui să avem avioane NATO care să opereze în spațiul aerian ucrainean sau trupe NATO pe teritoriul ucrainean”, a mai spus Stoltenberg. „Miniștrii au fost de acord că relația NATO cu Rusia s-a schimbat fundamental pe termen lung. Dar rămânem angajați să menținem deschise canalele de diplomație și dezescaladare pentru a evita orice escaladare fundamentală, neînțelegere sau calcul greșit”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia