Într-un mesaj video de 21 de minute adresat cetățenilor ucraineni, Zelenski s-a declarat convins că numai o Ucraină puternică poate asigura pacea şi poate câştiga respectul lumii. „Ştim că pacea nu ne va fi oferită în dar, dar vom face totul pentru a opri Rusia şi pentru a pune capăt războiului, ceea ce fiecare dintre noi îşi doreşte”, a spus președintele ucrainean pe un fundal cu drapelul naţional albastru-galben, scene de pe câmpul de luptă şi imagini cu copii.
Volodimir Zelenski a amintit de discuţiile purtate atât cu preşedintele american în exerciţiu, democratul Joe Biden, cât și cu preşedintele reales, republicanul Donald Trump, precum şi cu „toţi cei care ne susţin în SUA”.
„Nu am nicio îndoială că noul preşedinte american doreşte şi va fi capabil să aducă pacea şi să pună capăt agresiunii lui Putin. El înţelege că primul lucru este imposibil fără al doilea. Pentru că aceasta nu este o încăierare de stradă în care cele două părţi trebuie să fie pacificate. Aceasta este o agresiune la scară largă a unui stat nebun împotriva unui stat civilizat. Şi cred că, împreună cu SUA, avem puterea de a forţa Rusia să ajungă la o pace justă”, a declarat președintele ucrainean.
Rusia, a adăugat el, nu este de încredere nici în luptă, nici în negocieri. „Dacă astăzi Rusia îţi strânge mâna, nu înseamnă că mâine aceeaşi mână nu va începe să te ucidă. Ruşii se tem de cei care sunt liberi. Ceea ce ei nu înţeleg. Ei se tem de libertate”, a insistat Zelenski.
Administraţia lui Biden a furnizat de departe cel mai mare sprijin militar pentru Ucraina dintre toate ţările occidentale.
Ucraina s-a ferit să comenteze criticile lui Trump cu privire la ajutorul acordat Kievului şi promisiunea sa, făcută în timpul campaniei electorale din SUA, de a pune capăt războiului în 24 de ore, însă Zelenski şi-a exprimat optimismul cu privire la asigurarea continuării sprijinului SUA.
În ultimele luni, Zelenski a declarat că orice soluţionare a conflictului este condiţionată de primirea unor garanţii de securitate din partea ţărilor occidentale şi de obţinerea invitației de aderare la NATO, solicitări pe care Kremlinul le respinge din start.
Zelenski a subliniat că, în ultimul an, Ucraina a lansat o incursiune în regiunea rusă Kursk, a organizat atacuri cu drone cu rază lungă de acţiune împotriva unor ţinte ruseşti îndepărtate şi a dezvoltat drone şi alte arme de producţie internă.
„În fiecare zi din anul care vine, eu şi noi toţi trebuie să luptăm pentru ca Ucraina să fie suficient de puternică. Doar o astfel de Ucraină este respectată şi ascultată – atât pe câmpul de luptă, cât şi la masa negocierilor”, a conchis el.