„Mă bucur să aud că Donald Trump este în siguranță și nevătămat. Cele mai bune urări pentru el și familia lui. Este bine că suspectul în tentativa de asasinat a fost prins rapid. Acesta este principiul nostru: statul de drept este primordial și violența politică nu are loc nicăieri în lume”, a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe rețeaua X.

Secret Service a deschis focul duminică, pe 15 septembrie, după ce a văzut un individ înarmat la Trump International Golf Club din West Palm Beach, Florida, în timp ce fostul președinte american juca golf. Donald Trump a fost nevătămat, iar FBI investighează incidentul ca o altă tentativă de asasinat împotriva candidatului republican la președinție.

Un suspect a fost reținut în urma acestui incident. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 58 de ani, identificat drept Ryan Wesley Routh, care s-a declarat, pe rețelele sociale, un susținător al Ucrainei, iar în 2023 a vorbit pentru The New York Times despre o schemă de recrutare a soldaților afgani pentru a lupta pentru Kiev.

Bărbatul a fost prins la aproape 80 de kilometri de Trump International Golf Club, după ce fugise cu o mașină. Potrivit oficialilor, acesta era înarmat cu un AK-47, purta o vestă de protecţie din plăci ceramice şi avea asupra sa două rucsacuri, pe care le-a aruncat înainte să fugă.

Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei, o unitate militară formată din voluntari străini, a respins orice legătură cu Routh.

„Am dori să clarificăm că Ryan Wesley Routh nu a făcut niciodată parte, nu a fost asociat sau legat de Legiunea Internațională în nicio calitate. Orice afirmații sau sugestii care indică altceva sunt complet inexacte”, a precizat Legiunea pentru Euronews.

Incidentul de duminică vine la puțin peste două luni de la tentativa de asasinat care l-a vizat pe Donald Trump în timpul unui miting de campanie din statul Pennsylvania. Totul s-a întâmplat pe 13 iulie, când candidatul republican ținea un discurs în aer liber în fața unei mulțimi. Trump a fost rănit ușor la o ureche de glonțul tras de atacator de pe acoperișul unei clădiri din apropiere.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News