Libertatea vă prezintă principalele declarații ale lui Volodimir Zelenski în Parlamentul României.
Volodimir Zelenski a luat cuvântul, dar din cauza unor probleme tehnice transmisia de la ședința Parlamentului s-a suspendat pentru scurt timp.
Președintele Ucrainei, imagini cu masacrul de la Bucha, în Parlamentul României
Când legătura a fost reluată, președintele Ucrainei a prezentat imagini cu victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucha. „Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea, la fel de dură”, a spue el.
„Denumirea orașului nostru Bucha va rămâne în istoria omorârii oamenilor. Peste 300 de oameni simpli au fost torturați, legați cu mâinile la spate, împușcați în ceafă sau în ochi. Autoturisme au fost strivite de tancuri, femei și fete ucise de ruși, și nu avem încă toate detaliile torturii”, a spus Zelenski.
„De ce au făcut militarii asta în Ucraina?”, a întrebat președintele Ucrainean, care a oferit și un răspuns: „În Ria Novosti a fost publicat un articol care justifica crimele din Ucraina. Articolul descrie procedura clară și calculată pentru distrugerea Ucrainei și ucrainenilor. Poporul care nu poate fi distrus și omorât. Ei doresc de-ucrainificarea și dez-europenizarea Ucrainei. Toate acestea apar pe site-ul agenției oficiale de presă a Rusiei, unde fără cenzură nu trece nimic”.
Liderul de la Kiev a punctat că „ei nici măcar nu se ascund, ei vorbesc deschis despre războiul împotriva Ucrainei. Ei ar fi făcut pe tot teritoriul Ucrainei ce au făcut la Bucha. Au fost uciși învățători și profesori, toți cei care aveau drapelul sau stema Ucrainei în casele lor”.
„Ceaușescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine criminal”
„Dar de ce ei nu se ascund? De ce și acum când lumea a înțeles ce se întâmplă? Vor să distrugă o întreagă națiune. La această întrebare există două răspunsuri”, a spus Zelenski, care a spus care sunt cele două răspunsuri.
În primul rând în 1989 a murit Nicolae Ceaușescu după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că soția lui și Securitatea trag în țara în jos. Acel regim se baza doar pe represiuni, pe putere și nimic nu avea sfânt. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat. Ceaușescu nu putea fi convins de nimic. La fel acum, în Rusia, nu pot fi conviși de nimic cei care dau ordine criminale.
Vlodimir Zelenski:
„Al doilea motiv pentru care Rusia face apel la genocid și nu ascunde acest lucru și comite orori. Ei sunt convinși că liderii europeni nu vor putea să îi oprească, pentru că ei sunt slabi, iar europenii nu își vor apăra valorile”, a mai spus liderul de la Kiev.
„Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești”
„Stimați români, împreună trebuie să oprim oameni inadecvați care s-au obișnuit să nu fie pedepsiți, că li se permite orice. Împreună trebuie să-i oprim pe oamenii care doresc genocid în Europa. De ce trebuie să facem acest lucru împreună? Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești, vor să treacă de orașul Mikolaiv ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa, e un pas până în Moldova”, a mai afirmat președintele Ucrainei.
Zelenski a afirmat că „propagandiștii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o țintă pentru expansiunea rusă” și că este „fundamental să apărăm și independența și statalitatea Moldovei”.
În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe Centrale și regiunii Mării Negre. Apărând libertatea Ucrainei înseamnă să aperi securitatea Europei.
Vlodimir Zelenski, în Parlamentul României:
Potrivit liderului ucrainean, „au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei până acum, dar războiul durează de 40 de zile, după 8 ani de război în Donbas”.
„Rusia trebuie să caute pace cu Ucraina și cu toată Europa, de aceea trebuie să fie privată de toate resursele, inclusiv cele economice. Opriți tranzitul mărfurilor spre Rusia, nu aduceți resurse din Rusia. Este nevoie de noi sancțiuni, trebuie susținută Ucraina prin trimitere de armament”, a mai spus Vlodimir Zelenski.
„Glorie României, Glorie Ucrainei!”
„Mulțumesc întregului popor pentru sprijinul acordat refugiaților. Când situația va permite vreau să încep un dialog cu România pentru protecția minorității românești din Ucraina, să să asigure toată susținerea”, a mai spus Zelenski.
La finalul discursului său, președintele Ucrainei a spus că este convins că România „va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război”‘
Președintele Zelenski și-a încheiat discursul spunând: „Glorie României, Glorie Ucrainei!”, în aplauzele parlamentarilor români.
Ciucă, despre Zelenski: „Sunteți un simbol al rezistenței în fața unei agresiuni barbare”
După discursul susținut de Zelenski și premierul Nicolae Ciucă a susținut o scurtă alocuține în Parlamentul României.
„Simbol al rezistenței în fața unei agresiuni barbare și nedrepte, sunteți astăzi, domnule președinte Zelenski, liderul unei națiuni care luptă pentru identitate și libertate în acest război ilegal și neprovocat. Am văzut cu toții copii, femei, bătrâni care au devenit ținte directe ale agresiunii militare ruse. Mulți, mult prea mulți și-au pierdut viața. Alții au fost obligați să ia calea refugiului ca urmare a bombardamentelor brutale și a atrocităților trupelor rusești, fără discernământ asupra civililor, școlilor, spitalelor, teatrelor”, a spus Nicolae Ciucă, după discursul lui Zelenski din Parlamentul României.
Ciolacu: „Războiul e o tragedie din care nimeni nu câștigă”
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a vorbit în deschiderea ședinței comune a Parlamentului în cadrul căreia președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat parlamentarilor români.
„Ultimele zile ne-au arătat imagini oribile, greu de crezut pentru Europa secolului 21. Imaginile din Bucea, care au făcut înconjurul lumii, ne-au copleșit și ne-au revoltat pe toți. Nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiți. Ei trebuie să ajungă în faţa justiţiei și să fie trași la răspundere cât mai rapid. În acest sens, sprijinim pe deplin o anchetă amănunțită din partea Curții Penale Internaționale, România alăturându-se acestui demers încă de pe 2 martie. Domnule președinte, războiul este o tragedie din care nimeni nu câștigă. Toți pierd. Războiul aduce doar moarte, suferință și destine distruse”, a declarat Marcel Ciolacu în plenul Parlamentului.
Cîțu către Zelenski: „Sunteți un erou. Curajul și perseverența dumneavoastră ne inspiră pe toți”
Președintele Senatului, Florin Cîțu a deschis ședința de azi din Parlamentul României. El i-a transmis președintelui Ucrainei că este un erou care îi inspiră pe toți cei care iubesc valorile democratice, iar pe Vladimir Putin l-a catalogat drept „un criminal”, arătând că masacrul de la Bucha nu trebuie să rămână nepedepsit.
„Domnule președinte Zelenski, sunteţi un erou nu doar în Ucraina, ci şi în România şi în toate statele care respectă principiile şi valorile democratice. Curajul și perseverența de care aţi dat dovadă dumneavoastră și poporul ucrainean în această perioadă dificilă pentru Ucraina ne inspiră pe toţi, ne motivează să fim mai uniţi, pentru că doar împreună putem reuși tot ce ne-am propus și doar împreună putem învinge”, a spus Florin Cîțu.
Volodimir Zelenski va avea un discurs de 10 minute, potrivit programului transmis de Senatul României. Înaintea sa vor lua cuvântul președinții celor două camere, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu.
- 19.00 – 19.03 – discursul preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, în deschiderea şedinţei
- 19.03 – 19.06 – discursul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu
- 19.06 – 19.16 – discursul preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski
Intervenția președintelui Ucrainei va fi prin videoconferință, la fel cum a procedat și în ședințele parlamentare din alte state, dar și în ședințele unor organizații internaționale, precum NATO și UE. De asemenea, va fi asigurată traducere simultană.
Discursul lui Zelensku în Parlamentul României a fost anunțat de săptămâna trecută de șeful Senatului, Florin Cîțu. Astăzi, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a criticat că anunțul a fost făcut mai întâi pe rețelele de socializare, susținând că, într-o astfel de situație, calea diplomatică este cea normală.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro