Zelenski a subliniat că Rusia trebuie să se retragă de pe teritoriul Ucrainei şi că niciuna dintre încălcările dreptului internaţional de către Rusia nu poate fi ignorată.
El a anunţat noi sancţiuni pentru cei care susţin agresiunea Rusiei şi a detaliat ce a vorbit sâmbătă, într-o lungă discuție, cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
„Am vorbit astăzi cu preşedintele francez Macron. Conversaţia a durat aproape o oră şi jumătate. Am avut timp să trecem prin toate problemele cheie de securitate de pe ordinea de zi – foarte importante pentru noi, în Ucraina şi în Europa în general. Este vorba despre front, oportunităţile noastre de a acţiona, de a reda libertatea şi dreptatea oamenilor din acele teritorii, care, din păcate, sunt încă ocupate de Rusia. Am discutat şi despre contacte internaţionale – atât ale noastre, cât şi ale Franţei. Emmanuel m-a informat despre detaliile şi rezultatele vizitei sale în China”, a afirmat Zelenski.
„Rusia trebuie să se retragă de pe teritoriul Ucrainei. Toți ocupanții, din toată Ucraina. Şi fiecare punct al Cartei ONU trebuie să funcţioneze din nou – niciuna dintre încălcările dreptului internaţional de către Rusia nu poate fi ignorată. Pe astfel de principii, securitatea şi pacea vor reveni în relaţiile internaţionale. Tocmai de aceea există Formula de pace ucraineană, care este absolut realistă şi destul de concretă, şi a fost discutată în detaliu astăzi cu Macron”, a precizat președintele ucrainean.
Aceasta a adăugat că a discutat cu liderul francez şi despre evenimentele internaţionale din acest an, în special despre summitul NATO de la Vilnius.
„Poziţia noastră comună la summitul din Lituania – a tuturor statelor participante – poate fi la fel de ambiţioasă precum nevoile de securitate europene. Sunt sigur de asta. Sunt necesare garanţii de securitate eficiente pentru Ucraina şi, de fapt, pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, chiar înainte de a ne alătura Alianţei”, a mai spus Zelenski.
Liderul de la Kiev a menţionat că la Vilnius a avut loc o întâlnire a statelor membre ale echipei comune de anchetă pentru a investiga crimele ocupanţilor din Ucraina.
„Unul dintre rezultatele întâlnirii este un acord – acesta a fost semnat ieri. Acordul privind investigarea comună nu numai a crimelor de război ruseşti, ci şi a crimelor de genocid. Vom asigura tragerea deplină la răspundere a Rusiei pentru ceea ce a comis împotriva Ucrainei şi ucrainenilor la toate nivelurile, inclusiv la nivel legal. Şi le mulţumesc tuturor partenerilor care ajută la aducerea mai aproape a verdictelor pentru ocupanţi – ucigaşii şi teroriştii ruşi”, a afirmat președintele ucrainean.
În ceea ce priveşte atacul de la Sloviansk, Zelenski a spus că sub dărâmături mai sunt cadavre.
O operaţiune de salvare este încă în desfăşurare în Sloviansk, Donbas, în urma atacului cu rachete ruseşti de ieri (vineri, 14 aprilie, n.r.). Se relatează că sub dărâmăturile clădirilor se mai află cadavre, din păcate… Doar această lovitură teroristă a avariat şi distrus peste 50 de clădiri rezidenţiale, dintre care mai mult de 30 sunt blocuri. Peste 20 de persoane au fost rănite, iar până în acest moment 11 au murit. Printre ei se numără un copil foarte mic – un băiat născut în 2021. Condoleanţe rudelor, tuturor celor care i-au pierdut pe cei dragi… Niciunul dintre cei care se sunt vinovaţi de această agresiune nu poate fi iertat şi uitat.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:
„Astăzi au fost emise încă două decrete cu sancţiuni împotriva persoanelor şi companiilor care împărtăşesc vina pentru această teroare sau o ajută. În special, acestea sunt sancţiuni împotriva persoanelor care promovează statul terorist sub deghizarea sportului. Împotriva celor care au legături cu oficialii săi (ai Rusiei, n.r.). O listă separată include companii IT care sponsorizează teroarea sau oferă oportunităţi digitale de continuare a agresiunii”, a mai anunțat liderul de la Kiev.
„Sincronizăm toate sancţiunile ucrainene cu sancţiunile globale, este un proces inevitabil. Mulţumim tuturor celor din instituţiile internaţionale şi din statele partenere care lucrează cu noi, cu oficialii guvernamentali, cu Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare, cu serviciile de informaţii şi Biroul nostru”, a mai afirmat Zelenski.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!