„Am decis sa-l înlocuiesc pe comandantul armatei aerului a forţelor armate ucrainene. Sunt extrem de recunoscător față de toți piloții noștri militari, ingineri, grupurile mobile de pompieri și echipajele de apărare aeriană. Față de toți cei care luptă cu adevărat pentru Ucraina – pentru rezultat. Și acest lucru este necesar și la nivel de echipă – trebuie să ne întărim. Și să avem grijă de oameni. Să protejăm personalul. Să avem grijă de toți luptătorii noștri”, a declarat Zelenski pe Telegram, după publicarea unui decret în acest sens pe site-ul preşedinţiei.

Mikola Oleșciuk a fost destituit prin decretul nr. 600/2024. În locul lui a fost numit Anatoli Krivonojko, comandantul Forțelor Aeriene „Centru”.

Ucraina a anunţat joi că un avion de luptă F-16, echipament militar valoros livrat recent de Occident, s-a prăbuşit în timp ce respingea un atac cu rachete ruseşti şi pilotul şi-a pierdut viaţa.

Potrivit Statului Major ucrainean, avioanele F-16 au doborât patru rachete de croazieră ruseşti în timpul acestui atac, dar „în timpul apropierii de următoarea ţintă, comunicarea cu unul dintre avioane a fost pierdută”.

Avionul de vânătoare F-16 prăbușit în Ucraina a fost doborât din greșeală de un sistem de apărare aeriană Patriot, potrivit deputatei Radei Supreme a Ucrainei Mariana Bezuhlaia, 36 de ani, adjuncta Comisiei Radei Supreme pentru Securitate Naţională şi Informaţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe 5 august că Ucraina a început să folosească avioane F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, confirmând sosirea mult aşteptată a aeronavelor de luptă fabricate în SUA, la aproape doi ani şi jumătate de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News